Před týdnem stavbaři dokončili půlkilometrovou dráhu pro in-line bruslaře a do října má být hotové koupaliště, po němž obyvatelé už několik let prahnou. Přestože koupaliště vyroste už letos na podzim, první plavci se vykoupají až příští rok v létě.

„V současnosti je prvořadým úkolem dokončení nového přemostění Kralovického potoka, aby byl opět umožněn přístup k fotbalovému hřišti, kolem kterého byla dráha vybudována," informoval starosta města Rudolf Salfický.

Hlavní součástí sportovně-rekreačního areálu bude bazén pro odpočinek se skluzavkou a s celkovou plochou 260 metrů čtverečních. Druhý bazén s rozměry 25 krát 6,25 metru bude sloužit plavcům. Pro malé děti pak vznikne umělohmotné brouzdaliště s hloubkou 10 až 35 centimetrů. Chybět nesmí ani dětský koutek, pokladna se zázemím personálu, místnost plavčíka s ošetřovnou, venkovní kabiny na převlékání, WC a sprchy. Kralovice počítají s chemickým čištěním vody.

Podle starosty zatím není jasné, jestli lidé budou platit za vstup do areálu. Kralovice zafinancují výstavbu pomocí dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad a úvěru. Sportovně relaxační areál vyjde přibližně na 25 milionů korun.

Kralovičtí už dlouho volali po alternativě k Olšanskému rybníku mezi Sedlecem a Mariánským Týncem. Městu to ukázala i anketa mezi obyvateli.

Kralovice brzy nebudou jediným městem na Plzeňsku, kde roste koupaliště. Na počátku srpna se totiž začne plnit sen mnoha blovických generací díky zahájení stavby koupaliště. „Mluví se o něm tak padesát let. Vždy se ovšem rozhodlo peníze použít na důležitější věci," řekl v dubnu starosta Blovic Jan Poduška.

Přírodní koupací biotop vznikne poblíž areálu zemědělského družstva. „Příští rok v létě se už lidé budou moci koupat," doplnil Poduška s tím, že stavba vyjde na 16 milionů korun. Dotace z ROPu činí 12,7 milionu korun.