„Je napadeno výběrové řízení z roku 2008, kdy se v jeden den ráno otevíraly obálky, zanalyzovalo se šest projektů na největší stavbu Plzeňského kraje, ve tři hodiny odpoledne zasedla výběrová komise, která vybrala výherce. A večer vítěze potvrdila krajská rada na jednání ve Zbiroze," popsal na jednání zastupitelstva náměstek hejtmana pro fondy EU Ivo Grüner (ČSSD). Dodal, že výběrové řízení tím nesplnilo parametry, které by mělo mít. Kraj už jednal s ministerstvem financí i pro místní rozvoj, zatím s protesty neuspěl, ale tvrdí, že jedná dál.

220 milionů korun je polovina dotace z EU, 80 milionů je pokuta za vícepráce. Od roku 2012 navíc nabíhají penále ve výši 300 tisíc korun za den, které už přesáhly původní částku. „Penále je 36,5 procenta ročně, stát se chová jako lichvář. A my jsme připraveni se soudit," upozornil hejtman Václav Šlajs (ČSSD).

„Dnes jsme na částce 700, možná i 800 milionů korun, necháváme si zpracovat druhou analýzu, kdo za to může – zda firma, která výběrové řízení organizovala, členové výběrové komise a podobně. V případě, že stát rozhodne, že zaplatit musíme, budeme to požadovat právě po nich," dodal Grüner. Na rozhodnutí má ministerstvo financí podle něj takřka neomezený čas, některé případy tam leží déle než dva roky.

Otevírání obálek proběhlo po krajských volbách na podzim 2008, výsledek schválila ještě občansko-demokratická rada krátce před ustavujícím zastupitelstvem. Výběrové řízení pro kraj tehdy pořádala firma Ingem, nemocnici postavila firma Metrostav. Ta podle Grünera uvedla špatnou cenu a nesplnila parametry. „Kdybychom přepočetli její nabídku tak, jak byly nastaveny ostatní firmy, cena by nebyla nejnižší, ale až třetí v pořadí," řekl Grüner.

Předsedou komise byl tehdejší ekonomický náměstek Vladislav Vilímec (ODS), ten nyní jakékoli pochybení odmítá. „Odmítám, že by byla hodnotící komisí způsobena jakákoli škoda. Tehdy nebyl čas na to, aby mohlo hodnocení probíhat týden nebo dva," řekl poslanec a dnešní opoziční zastupitel Vilímec. Chyba podle něj vznikla zejména v tom, že sociálnědemokratické vedení požádalo o dotaci na nemocnici v době, kdy už samotná stavba začala.

Výběrové řízení už dříve prošlo několika kontrolami, mimo jiné je prověřoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže či vnitřní audit kraje – nikdo však pochybení nenašel. Až audit ministerstva financí z konce loňského roku. „Zdá se mi, že museli vědět, co hledají," dodal Grüner. Ten doufá, že se podaří částku, kterou bude kraj muset zaplatit, snížit. „Nula to ale nebude," podotkl Grüner.