„Budeme o změně rozpočtového určení daní pro kraje diskutovat. Můžeme se bavit o části spotřební daně. Třeba na silnice a zdravotnictví se krajům peněz určitě nedostává," uvedl Václav Votava (ČSSD), předseda rozpočtového výboru, který v těchto dnech zasedá v Plzeňském kraji.

Hejtman Šlajs poslancům předložil srovnání daňových příjmů mezi roky 2008 a 2013. „Při započtení inflace dostaly kraje o 8,8 miliardy korun méně. Stát a obce si naopak polepšily," prohlásil Šlajs. Pro Plzeňský kraj jde o ztrátu přibližně 900 milionů korun.

Plzeňský kraj má nyní v rozpočtovém výboru tři zástupce – mimo Votavy například také Tomáše Volného z ANO 2011. „Krajům by se měly vytvořit podmínky pro to, aby se mohly starat o infrastrukturu silnic II. a III. třídy, která je v zoufalém stavu všude v republice," řekl místopředseda výboru Volný. Zároveň ale připomněl, že propad 8,8 miliardy korun znamená v přepočtu pouze 0,63 procenta. Podle Volného je hlavním úkolem současné koalice především výběr daní, který by se mohl posílit díky tomu, že krize už se zastavuje.

„Klíčem je zvýšit výkonnost ekonomiky všemi dostupnými cestami. Přerozdělování je až druhotné," řekl hejtman Šlajs. Ke snížení příjmu krajů podle něj došlo tím, že se snížily daně firem a právě ty tvoří hlavní příjem kraje. „Ze zvyšování spotřební daně a DPH kraj nemá nic. Cestu vidíme v tom dát krajům část daně z pohonných hmot a maziv," říká Šlajs.

Václav Votava upozornil i na to, že by v podstatě stačilo zabránit podvodům, daňovým únikům a šedé ekonomice. „Daňové úniky znamenají 135 miliard korun ročně, podvody dalších 150. Kvůli šedé ekonomice stát přichází ročně odhadem o 600 miliard Kč. Kdybychom alespoň část těchto peněz měli, mohly by jít obcím i krajům," prohlásil Votava.