Kampaň je však čistě informační, hejtmanství vyrobilo propagační předměty – poznámkové bloky, propisky, deštníky, magnetky, reflexní pásky a také osobní alarmy.

Projekt podobný tomu, který už několik let funguje v Plzni, kdy senioři dostávají panoramatická kukátka či řetízky do dveří, kraj zatím neplánuje. „Máme rozpočet jen 330 tisíc, což by bylo na rozdávání kukátek málo. Proto zůstaneme zatím u informační kampaně,“ vysvětlil Zdeněk Weber, který má krajský projekt na starosti.

Za první čtvrtletí letošního roku zaznamenala policie 58 trestných činů, u nichž je poškozeným senior. „Oproti loňskému roku je to nárůst o šestnáct procent. Jde o násilné a majetkové trestné činy a také podvody,“ potvrzuje plzeňský policejní náměstek pro vnější službu Vratislav Hubka. V celkovém objemu znamenají tyto trestné činy pouze necelých 1,5 procenta, číslo ale stále roste. „Není to zanedbatelné i proto, že jde o skupinu těch nejohroženějších,“ dodal Hubka.

Předměty, kterých bylo vyrobeno po tisíci kusů, by měly vystačit zhruba na sedmdesát besed se seniory po celém kraji. Dosud se konalo 25 těchto setkání, další jsou v plánu. Policie, která na projektu spolupracuje, už nyní ví, že jí předměty dříve či později dojdou. Besedy však budou pokračovat i nadále, projekt není časově omezen.

„Na všechny seniory se nedostane, ale poslouží jako informace, čím se lze bránit a co se dá za přibližně 150 korun pořídit,“ říká k osobním alarmům Weber. Právě alarm, který po vytažení bezpečnostní pojistky bliká a hlasitě houká, je podle policie pro seniory mnohem vhodnější než například pepřový sprej. Dá se totiž použít nejen v případě napadení či okradení, ale i ve chvíli, kdy senior upadne a nemůže vstát. „Proto je důležité, aby se tyto alarmy dostaly k těm, kteří špatně chodí,“ uvedla Bohumila Šmolíková, předsedkyně krajské rady Svazu důchodců ČR.

Šmolíková od začátku spolupracuje s plzeňským magistrátem na jeho projektu a shromažďuje žádosti seniorů o kukátka a řetízky. Od roku 2009 jich bylo po Plzni instalováno více než dvě stovky. „V poslední době už žádostí není tolik. Ti, kteří měli zájem, už kukátko nebo řetízek mají,“ potvrdila Zdeňka Dolejší z odboru bezpečnosti magistrátu. Senioři si mohou vybrat jedno nebo druhé zařízení, cena každého se pohybuje kolem 470 korun i s montáží.

Trestné činy spáchané na seniorech

2012 58 (leden až březen)
2011 50 (leden až březen), 189 celkem, z toho 128 v Plzni (56 na mužích, 133 na ženách)
2010 160 celkem (51 na mužích, 109 na ženách)
Jde o majetkové i násilné trestné činy a také o podvody.