Na Krajském úřadu se ve čtvrtek sešli představitelé měst a obcí, kteří měli jedno společné. Letos se jim podařilo opravit památku a obec s rozšířenou působností či památkáři je nominovali na nové ocenění Památka Plzeňského kraje.
Ty nejlepší pak vybírala veřejnost i odborníci. „Cena vznikla, abychom ocenili lidi a spolky, které se památkám věnují. Věřím, že zakládáme tradici,“ řekl náměstek hejtmana Martin Baxa.

V kategorii Stavby získal Cenu veřejnosti rokycanský kostel Panny Marie Sněžné, odborná porota udělila první cenu celkové obnově domu č. p. 89 ve Kdyni. „Koupili jsme ho od soukromníka a mám radost, že to veřejnost už ocenila například při dnu otevřených dveří. Dům je výjimečný, všechny jemu podobné jsou už přestavěné nebo zbourané,“ řekl starosta Kdyně Jan Löffelmann a dodal, že to pravé využití pro budovu ve Kdyni zatím ještě hledají.

Mariánský sloup v Úterý.Zdroj: KÚPK

V kategorii Sochy a drobná architektura u veřejnosti zabodovala socha sv. Jana Nepomuckého v Dobřívě. První místo porota přisoudila restaurovanému mariánskému sloupu v Úterý. „Získali jsme 200tisícovou dotaci pro městskou památkovou zónu, z toho 120 tisíc korun právě na sloup a 80 na zajištění statiky domu Turbovna,“ uvedl starosta Václav Konstantinovič.
Plzeňský kraj včera rovněž poprvé uděloval ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby. Za to, že dříve běžná řemesla udržují stále při životě, je získali hrnčíři Rudolf a Martin Volfovi z Kolovče, kovář Miloslav Trefanec z Čínova a bednář Josef Hrůza z Kyšic.

Ocenění

Kategorie Sochy a drobná architektura
Cena veřejnosti: socha sv. Jana Nepomuckého, Dobřív
3. místo: socha sv. Jana Nepomuckého, Dobřív
2. místo: socha sv. Jana Nepomuckého, Hunčice
1. místo: mariánský sloup, Úterý

Kategorie Stavby
Cena veřejnosti: kostel Panny Marie Sněžné, Rokycany
3. místo: kaple s pamětním křížem, Kramolín
2. místo: zámek Nebílovy, zadní budova
1. místo: městský dům č.p. 89, Kdyně