Kolik stojí muzeum? V případě Národopisného muzea Plzeňska patřícího pod Západočeské muzeum v Plzni je to 8,9 milionu korun. Muzeum spravuje Plzeňský kraj, ale jeho expozice sídlí v městském Gerlachovském domě v Dřevěné ulici. Kraj ho teď za zmíněnou částku od města koupí, aby ho mohl dát do pořádku. Chotěšovský dům na náměstí Republiky, kterým se do muzea chodí, už kraji patří.

Krajští zastupitelé už na obchod kývli, městští musí říct ano v lednu a pak bude třeba velmi rychle zažádat o evropské dotace.

„Je to středověký dům s nejstarším kamenným portálem v Plzni vůbec a muzeum v něm sídlí od roku 1915. Plzeňský kraj ho měl původně v dlouhodobé výpůjčce, která nebyla v dřívějších dotačních výzvách IROP překážkou. V říjnu jsme se ale dozvěděli, že je třeba mít k objektu vlastnický vztah,“ vysvětlovala kolegům zastupitelům koupi domu ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová.

Kupní cena je kompromis, vznikla vyjednáváním. Původně byla téměř dvojnásobná, neboť kraj si muzeum nechal ocenit za cenu obvyklou, zatímco město jako dům v centru.

Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ukončili vývoj odlehčeného chytrého obleku pro hasiče. Na snímku jsou společně se zástupci firem Vochoc.
Odlehčený chytrý hasičský oblek se začíná testovat

V muzeu je k vidění stálá expozice Jak se žilo na Plzeňsku, interiéry měšťanských i venkovských domácností, tradiční kroje, zvyky… Letos prodělalo nejnutnější opravy, bylo třeba zažehnat havarijní stav střechy. Revitalizace se ale zaměří na celou budovu, zvenčí i zevnitř. Kraj na ni chce čerpat zhruba 100 milionů korun dotací.

Po plánované novostavbě Západočeské galerie hovoří náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Martin Baxa o nejdůležitějším krajském projektu v oblasti kultury, na který přitečou evropské peníze. „Kromě opravy budovy se bude investovat i do expozic a samotného vybavení. Muzeum shromažďuje neuvěřitelně zajímavé sbírky, ale v nevyhovující formě. Znamenalo by to klíčovou věc pro prezentaci bohatství Plzeňského kraje,“ řekl.

Plzeňští zastupitelé budou prodej schvalovat 25. 1. Termín kvůli tomu uspíšili o týden, protože kraj musí o dotaci zažádat do 31. 1.
Národopisné muzeum dlouho trápí nízká návštěvnost a vedoucí Milan Chmelenský věří, že jej proměna zatraktivní. „Deset tisíc návštěvníků za rok je strašně málo. Plzeňané navíc často ani nevědí, kde národopis sídlí,“ tvrdí.

Vánoční setkání viktoriánské rodiny
PODÍVEJTE SE: Vánoční rozlučka Viktorie