„Toto opatření jsme se rozhodli přijmout na základě doporučení Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje (KHS PK). Je určeno pro pacienty ambulantních zdravotnických zařízení, personál lůžkových zdravotnických zařízení na odděleních, kde je primárně pečováno o pacienty ohrožené jinou závažnou nemocí, a pro osoby navštěvující pacienty hospitalizované v lůžkových zdravotnických zařízeních. Dále u personálu poskytovatelů sociálních služeb na odděleních, kde je pečováno, stejně jako v nemocnicích o ty, kteří mají oslabenou imunitu a dlouhodobě ležící, kteří jsou více ohroženi nemocemi, i pro návštěvy,“ upřesnil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták s tím, že dle doporučení musí respirátor krýt ústa i nos a přiléhat k obličeji.

Počet nově odhalených nových nákaz se podle informací KHS PK denně pohybuje kolem 100 až 120 případů, nicméně situace v nemocnicích je zatím dobrá. „Vyzýváme občany, aby v případě, že se necítí dobře, zdravotnická a sociální zařízení nenavštěvovali,“ doplnil Michal Bartoš, ředitel KHS PK.

Příjezd prvního odřadu hasičů nasazených u požáru v Českém Švýcarsku zpět do Plzně.
První hasiči už se vrátili z Českého Švýcarska, vystřídal je druhý odřad

Pozitivita provedených testů na covid je totiž podle něho poměrně vysoká a nelze zatím odhadnout, jak se projeví subvarianty viru.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň je aktuálně hospitalizováno 34 pozitivních pacientů, většina ve standardní péči a stejně tak je tomu i v krajských nemocnicích, kde je hospitalizováno 39 pacientů.

Zájem o očkování čtvrtou dávkou zvládají očkovací místa bez problémů.