Spolu se vznikem průmyslových zón v kraji dochází k nárůstu narušování veřejného pořádku. Cílem kraje je proto zlepšení bezpečnosti obyvatel a návštěvníků regionu. Ne všechny obce však souhlasí s výší dotace, což byl jeden z důvodů, proč se do nového programu přihlásily pouze Kladruby a Kostelec.

„Když si uvědomíme, že jeden strážník stojí obec 750 až 800 tisíc korun ročně, je dotace jeden milion korun na rok, kterou si mezi sebou rozdělí Kostelec a Kladruby, opravdu malá. Obce dnes mají podstav strážníků a nemají finance na posílení jejich počtu. Problém je hlavně na Tachovsku, kde si vesnice musí mezi sebou policisty půjčovat,“ popsal situaci místostarosta Stříbra Martin Záhoř.

Na Stříbrsku chybí až 40 procent státních policistů. Město Stříbro má dnes s více než 7600 obyvateli pouhých sedm policistů.

Ilustrační foto.
V Plzni řešili nedostatek členů volebních komisí. Odměna neláká

„Bezpečnostní rizika na Tachovsku jsou značná. Obce potřebují více financí na zajištění bezpečnosti. Neumím si představit, že by si například Kostelec a Kladruby mohly za tuto částku zřídit městskou policii,“ uvedl zastupitel kraje Václav Votava s tím, že současný stav městské policie ve Stříbře je tristní a že město potřebuje minimálně 13 policistů.

Příčinou nedostatku strážníků v obcích je podle zastupitelů zejména to, že většina lidí odchází za lepším finančním ohodnocením do soukromých firem. V budoucnu by mohla vzniknout jedna společná služebna pro několik obcí.

„Současný nástupní plat strážníka je 12 500 korun. To je ostuda. V dalších dnech bychom se Stříbrem a Kladruby rádi jednali o spolupráci. Možností je i předložení návrhu na zvýšení dotace,“ konstatoval starosta Kostelce František Trhlík.

Dále dodal, že by chtěl vytvořit jednu společnou služebnu pro Kostelec, Kladruby a Bor u Tachova, kde se dnes nachází druhá největší průmyslová zóna v kraji; třetí největší funguje v Kostelci. „Jsem si vědom, že strážníci v obcích chybí. Nový program proto bude v dalších letech pokračovat, rádi bychom také zvýšili podporu,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Ilustrační foto
Plzeňský Prazdroj zvedne ceny