Hejtman Josef Bernard a ministr vnitra Milan Chovanec v pondělí podepsali memorandum o spolupráci při řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách. Pilotní projekt se má rozšířit do celé republiky.

„Fenomén zaměstnávání cizinců potřebuje regulaci,“ řekl Chovanec s tím, že kraje a ministerstva si budou vyměňovat informace a zpětnou vazbu při změnách zákonů. „Jako rizikové oblasti jsme v Plzni identifikovali Americkou třídu a Borská pole, podobné věci se dějí i na Tachovsku, kam plánujeme vyjet a debatovat se starosty,“ dodal. Hejtman doplnil, že na Tachovsku cizinců stále přibývá a jsou obce, kde jich je více než obyvatel: „Starostové jsou zoufalí, chtějí pomoci. Z 210 tisíc lidí zaměstnaných v Plzeňském kraji je zhruba 32 tisíc cizinců.“ 

Hledá se bič na pracovní agentury

Zpřísnit podmínky pracovním agenturám zaměstnávajícím cizince chce ministerstvo vnitra. Plzeňský kraj vybralo jako první, se kterým bude spolupracovat a měnit zkušenosti, aby systém vyhovoval všem. Podle hejtmana Josefa Bernarda v Plzeňském kraji pracují většinou cizinci ze zemí EU. „Na prvním místě Slováci, na druhém Rumuni, na třetím Bulhaři. Některé agentury zneužívají našeho slabého systému zákonů, skupují byty a domy v obcích a tam, kde by měli žít čtyři lidé, jich žije i dvanáct," upozornil.

Pracovních agentur, kterým chce ministerstvo zpřísnit podmínky, jsou v ČR zhruba dva tisíce.

Primátor Plzně Martin Zrzavecký doplnil místní zkušenost. „V Plzni v 90. letech vznikla první česká průmyslová zóna Borská pole, která měla nahradit mizející místa ve Škodovce. Dnes budujeme nová pracovní místa, ale nemáme pro ně uplatnění, nejsou obsazována občany České republiky. Masivní způsobem sem dovážíme cizince. Není to nic proti nim, ale primárně bychom se měli postarat o naše občany," míní. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že poslanecká sněmovna bude zítra projednávat zákon o zaměstnanosti, který má regulaci agentur řešit. 

Ilustrační snímek pistole.
Zdrogovaný muž střílel v ulicích Plzně z pistole

Ministerstvo zatím zpracovává příručku pro obce. „Je to zhruba třicet stran návodu, jak se orientovat v mnohdy ne úplně jasných předpisech státu. Řeší například otázku takzvaného ubytovávání v soukromí. Do 14 dnů ji budeme moci distribuovat," řekl Chovanec.

Ruku v ruce se spoluprácí kraje, města a ministerstva jde zvýšená policejní aktivita. „V Plzni je to zjevné nejen ve středu města, ale i v okolních částech, jako jsou právě Borská pole. Velmi dobrý výsledek je záchyt sto padělků identifikačních karet, které se tu našly od začátku roku," konstatoval Chovanec a připojil poděkování policistům, kteří minulý týden v Plzni objasňovali vraždu 39letého Bulhara. Na ubytovně ho nožem do srdce bodl jeho 18letý krajan: „Na základě informací plzeňské policie byl velmi brzy zatčen v Praze."

Ilustrační foto.
Plzeňany sleduje více než 130 kamer, radnice chce další