Na některých památkách vznikly provizorní šicí dílny, které pomáhají svému okolí s výrobou roušek. Kasteláni a pracovníci některých objektů natáčí krátké virtuální prohlídky, aby potěšili milovníky památek a ukrátili jim dobu čekání k možné návštěvě. Podívejme se, co je nového na Plzeňsku.

Zámek Kozel

Správa zámku Kozel na facebookovém profilu spustila seriál „Z pokladů lesního zámku“, který představí zajímavé exponáty ze zámeckých expozic i depozitářů. „Až se brány zámku otevřou, jedním z překvapení bude replika nejstaršího vyobrazení zámku Kozel. Originál je uložen ve Vídni. Návštěvníci našeho zámku si dosud měli možnost prohlédnout pouze výřez tohoto obrazu a ještě černobílý,“ uvedl kastelán Jan Polívka.

Pan Miroslav Kotzauer z Rochlova našel kilo kačenek.
Houbař nasbíral kilo smržů

Zámek Manětín

Navzdory nastalé situaci panuje na zámku Manětín čilý stavební ruch. Finišují tam s obnovou oranžerie v zahradě. „Z vedut a starších fotografií známe vícero podob zámecké oranžerie. Při celkové obnově se přistoupilo k podobě z počátku 18. století,“ upřesnil kastelán Karel Mašek. Oranžerie bude využívána jako multifunkční prostor pro pořádání různých kulturních akcí, výstav, koncertů nebo menších svatebních obřadů. „Do budoucna chceme do oranžerie navrátit i původní mobiliář včetně květinových výzdob,“ doplnil Mašek. Celková obnova oranžerie včetně restaurování výmalby vyjde na 9,2 milionu Kč. Oranžerii by si návštěvníci mohli poprvé prohlédnout během Barokního dne, který je plánovaný na 15. srpna.

Zámek Nebílovy

Na zámku v Nebílovech využili pauzy v návštěvnickém provozu k úpravám v galerii, odkrývání Tuvorových nástěnných maleb v interiérech a k důkladnému úklidu v expozicích.

Klášter Plasy

V klášteře Plasy upravují nemocniční křídlo a doplňují stávající expozici. Novinkou letošní sezony bude reinstalace nemocniční kaple i šatna mnichů. „Vedle barokních skříní nainstalujeme na zeď věšák. Jeho tvary vycházejí z plaského vzoru nalezeného v jedné z dochovaných barokních skříní. Do expozice přibyly hábity, které šijeme podle dochované ikonografie. Podobu barokního mnišského roucha zachycují v Plasích obrazy i fresky v ambitové chodbě konventu,“ upřesnil kastelán Pavel Duchoň. V polovině března pokáceli nebezpečné dřeviny v areálu kláštera, kromě toho připravují projektovou dokumentaci pro obnovu budovy sýpky.

Plzeňský biskup Tomáš Holub
Biskup Holub: Sociální sítě obejmutí nenahradí

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci

Práce pokračují i při rozsáhlé obnově selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci. Pracuje se na odvodnění dvora, v interiérech obytného stavení byly rozebrány podlahy, odkrývají se sondy v omítkových vrstvách, podle nichž bude určena barevnost stěn jednotlivých místností, řeší se rozvody elektro instalace. Ve chlévech vzniklo sociální zázemí a pracuje se na horním patře, jehož prostory budou sloužit jako archiv a sklad. Kurátoři dokončují scénář expozice a výběr exponátů, připravují publikaci, která bude mapovat nejen historii statku, ale i lidovou architekturou dané oblasti a lidové zvyky a obyčeje.