Investice za víc než 37 milionů korun zahrne výstavbu a rekonstrukci vodovodních sítí, nové úpravy povrchů, instalaci mobiliáře a také prostředky na podporu turistického ruchu.

Stavební část vyjde na 31 milionů korun a uskuteční se v podzimní a jarní fázi, celá akce potrvá maximálně 124 dnů, během nichž bude v Koterově omezena doprava.

„Koterovská náves je jednou z nejvýznamnějších památkových rezervací v Plzni. Dlouhé roky byla ale investičně zanedbaná. Rekonstrukce se nemohla dělat bez vybudování kanalizace, na tu však nebyly peníze," uvedl starosta obvodu Lumír Aschenbrenner. Dotaci, jež činí 27,6 milionu korun, se povedlo získat až letos. Zbytek částky doplatí město a obvod.

V Koterově žije zhruba 600 lidí, náves představuje ucelený soubor lidové architektury s významnými statky, obytnými staveními, stodolami a branami. Nově bude vybudována dešťová i splašková kanalizace a také vodovod včetně přípojek k jednotlivým statkům. Kompletně se zrekonstruuje veřejné osvětlení. S energetiky se podařilo dohodnout, že pod povrch schovají i elektrické vedení.

Druhá etapa stavby zahrne kompletní rekonstrukci komunikací. „Hlavní silnice bude asfaltová. Parkovací plochy, rynek, příjezdové cesty k domům i chodníky budou dlážděné," řekl vedoucí odboru majetku a investic slovanské radnice Václav Brousek.

Upraveny budou i travnaté plochy, nainstalují se lavičky, přibude pítko, směrové tabule, rozcestníky a interaktivní informační tabule, které mají poukazovat na turistické zajímavosti. Nové využití najde i kaplička, a to jako infocentrum. Radnice zvažuje i jarmarky včetně malých farmářských nebo řemeslnických trhů.