Pět měsíčních koťátek dal někdo do krabice a odložil u plotu plzeňského útulku.Pět měsíčních koťátek dal někdo do krabice a odložil u plotu plzeňského útulku.Zdroj: se svolením MP Plzeň„V neděli v dopoledních hodinách kdosi odložil u plotu útulku papírovou krabici s pěti zhruba měsíčními koťaty, která předčasně odebral jejich matce. Krabice byla otevřená a koťata z ní vybíhala na přilehlou vozovku. Jedno z nich prolézalo skrz plot do výběhu, ve kterém se v tu chvíli pohyboval pes,“ informovala mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Dodala, že nastává „májové období“, proto je důležité připomenout, jak se v případě nálezu koťat zachovat. Pokud koťata najdete v přírodě, tak je vhodné je na místě ponechat, protože je velmi pravděpodobné, že matka bude svá mláďata hledat.

Bez mláďat letos skončí labutí pár v Plzni na Radbuze. Vybral si nevhodné místo, kde jej provázel velký zájem lidí, kteří dvojici nenechali v klidu.
Labuťák Trenér s partnerkou letos mláďata mít nebudou, lidé je nenechali v klidu

Často taková koťata lidé v dobré víře odnesou, ale v podstatě je matce ukradnou, navíc jí způsobí zdravotní komplikace, protože se jí zanítí mléčné žlázy. „Proto prosíme majitele koček, aby se chovali zodpovědně a své kočky nechávali kastrovat, jelikož opuštěná koťata pak končí v útulku, kam rozhodně nepatří,“ apelovala Pužmanová.