Stavba nového kostela v Plzni se už připravuje. Nový svatostánek, který bude zasvěcený sv. Františkovi, vyroste během následujících let v městské části Bolevec poblíž parkoviště nákupního střediska u Gery. Projekt kostela je hotový, nyní biskupství čeká na potřebná povolení. Po jeho dostavbě získá Římskokatolická farnost Plzeň Severní Předměstí zbrusu nové prostory nejen pro bohoslužby, ale také zázemí pro další aktivity.

„V současné době probíhají přípravné inženýrské práce, které souvisejí s řízením o územním rozhodnutí. Zpracovávají se podklady od magistrátu a od Městského obvodu Plzeň 1,“ okomentoval stav projektu mluvčí Biskupství plzeňského Pavel Říha.

Projekt kostela sv. Františka v Plzni vypracoval ateliér plzeňského architekta Jana Soukupa. Kostel zaujme plochu přes pět set metrů čtverečních, jeho půdorys je navržený ve tvaru elipsy a měl by pojmout až 200 lidí. Obvyklé prostory pro bohoslužby doplní klubovna. V těsné blízkosti se bude nacházet zvonice.

MALÉ PROSTORY

Podle architekta Soukupa nebylo vůbec jednoduché najít pro objekt vhodné umístění. „Několik let jsme pro kostel hledali vhodné místo, nakonec jsme se rozhodli pro pozemek blízko Gery,“ uvedl Soukup.

Přestože architekti vhodný pozemek našli, museli ještě bojovat s inženýrskými sítěmi v okolí pozemku. „Zápasili jsme o každý centimetr čtvereční, kolem dokola jsou ochranná pásma inženýrských sítí, nakonec tedy zbylo zhruba pět set metrů čtverečních, do kterých jsme v projektu kostel zasadili,“ popsal architekt.

ZELENÁ STŘECHA

Moderní svatostánek bude vybudován ze současných stavebních materiálů. „Kostel bude mít zateplenou železobetonovou konstrukci a plochou ekologickou střechu (tzv. zelenou pozn. redakce), na které bude instalován zavlažovací systém a vysázeny suchomilné rostliny. Voda ze střechy se bude sbírat do nádrže a využije se k zalévání rostlin v okolí kostela,“ vysvětlil Soukup.

Součástí projektu je také úprava zeleně v okolí svatostánku, odkud zmizí náletové dřeviny a vysadí se nové stromy. S výstavbou sakrálního objektu by se podle Soukupa mohlo začít v horizontu dvou až tří let. Investorem je Římskokatolická farnost Plzeň Severní Předměstí a cena stavby se má vyšplhat maximálně na padesát milionů korun.

Kostel sv. Františka bude nejmladším svatostánkem v Plzni. Předčí tak chrám Panny Marie Růžencové na Slovanech, který byl postaven v roce 1913.

Ilustrační foto.
Hudebníci sídlí pod mostem