Salonek plzeňského pivovaru Groll je zaplněný k prasknutí lidmi všech věkových skupin. Ti, kteří nesedí, postávají po stranách a v zadní části salonu. Zastoupení mají přibližně rovnoměrně ženy i muži. V úterý je do Grollu přilákala debata zástupců hnutí Blok proti islámu, Úsvit národní koalice a sociologa Petra Hampla, které pojí úzká spolupráce. Hlavní téma? Odpor proti islámu.

U vchodu do salonku se rozdávají protiislámské suvenýry a letáky. Debatu v 18. hodin zahajuje známá politička Jana Volfová, která představuje pětici hostů (Mirek Lidinský a Dita Portová z Úsvitu, Martin Konvička a Roman Bakala z Bloku proti islámu a sociolog Petr Hampl).

„Hlavní problém není uprchlická krize, ale islám," říká na úvod předseda Bloku proti islámu Konvička.

Vzápětí vysvětluje, proč hnutí vzniklo. „Chceme zastavit islámskou invazi do České republiky," konstatuje.

Během diskuze začínají mezi zhruba stovkou příznivců antiislamistů kolovat papíry, na něž mají lidé napsat dotazy řečníkům. Ještě než se dostane na dotazy z publika, ptá se Volfová na boj Evropy s islámem: „Co když to nevyhrajem?" Na to jí sociolog Hampl odpoví, že si zahráváme se zhroucením civilizace. „Policie přestane fungovat, budou vládnout zločinecké bandy atd. Bojujeme o civilizaci. Není to jen můj názor," povídá Hampl.

Slovo dostávají i předseda Úsvitu národní koalice Mirek Lidinský, který hovoří o cílech strany, Roman Bakala, který se vrací k bojkotu zápasu fotbalové Viktorie proti Minsku v Evropské lize ze strany některých plzeňských fanoušků kvůli tomu, že jedno euro z každé vstupenky putovalo na pomoc uprchlíkům. Ekonomka Dita Portová připomíná drahé jízdné v plzeňské veřejné dopravě.

Poté následuje dotaz z publika na Konvičku ohledně politických ambicí. „Sestavovat vládu, protože ti, kteří nyní vedou stát, nejsou schopni se zabývat problémem islámu. Islám není normalizační komunismus, který přežijeme na chatách. Ani nacismus, který se přežene a když nejste Žid a jste zticha, tak také přežijete. Ale když islám zakoření, tak se ho už nezbavíte," vysvětluje Konvička s tím, že chce islám a jeho šíření postavit mimo zákon.

Na otázku, co bude, až muslimové ovládnou Anglii a Francii, které mají atomové zbraně, Konvička odpovídá: „Až se ti magoři zmocní zbraní, tak Evropa shoří. Za sebe říkám, ať raději shoří, než aby byla islámská," tvrdí.