Firma najatá obvodem bude vyvážet častěji.

„Mám chuť přestat třídit odpad. Vytáčí mě, že kontejnery na plast jsou v okolí Husovy a Tylovy ulice neustále plné. Zkoušel jsem i odpadky odnést do jiného kontejneru, ale tam se to také nevešlo. Sotva plasty vyvezou, už jsou kontejnery zase plné,“ říká Pavel Čejka.

„Kontejnerů by tam mělo být víc, nebo by se měly vyvážet častěji. Pokud jsou přeplněné, lidi to odrazuje od třídění. V centru města je stále ještě s plnými kontejnery problém. Na některých místech je památkáři nechtějí. Celkem se zlepšila situace na sídlištích,“ sdělil zástupce regionální rozvojové agentury Marek Sýkora.

Podle mluvčího úřadu třetího městského obvodu Libora Šorejse by mělo dojít od listopadu k zlepšení situace.

„Proběhlo výběrové řízení na firmu, která bude tříděný odpad odvážet. Ještě to musí odhlasovat rada. Provozovatel, který zvítězil, slibuje, že zlepší a zvýší četnost svozů. Zároveň se bude starat i o černé skládky, které se kolem kontejnerů vytváří,“ uvedl Šorejs. „Doposud jsme zdejší kontejnery vyváželi dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek. Městský obvod chtěl tyto služby posílit a vypsal výběrové řízení. Od listopadu je budeme vyvážet třikrát týdně, v pondělí, ve středu a v pátek,“ řekl ředitel firmy Západočeské komunální služby Pavel Thurnwald.

V okolí Tylovy ulice má kontejnery na tříděný odpad i firma AVE CZ odpadové hospodářství. Jejich vývoz není placen městským obvodem, ale institucemi, které zde sídlí. „Například kontejner na plast v Husově ulici vyvážíme pro Západočeskou univerzitu dvakrát týdně,“ říká referentka zákaznického centra této firmy Anna Pellerová. I tyto kontejnery jsou neustále plné. Zdejší obyvatelé neřeší, jsou–li města nebo ne. Pokud se jim sem odpad vejde, vyhodí jej.