Zatím bez pokut hodlá radnice přistupovat k nové povinnosti schovávat do útrob domů popelnice a vyvážet je na chodníky jen ve svozových dnech.

Majitelům domů to od 1. června nařizuje novelizovaná městská vyhláška.

Plné kontejnery v Karlově ulici v PlzniZdroj: Deník / Dana Veselá

PĚTASEDMDESÁT ULIC

Opatření se týká 75 ulic v širším centru Plzně a radnice po něm sáhla ve smyslu teorie, že když nebudou na ulicích žádné popelnice, nebudou ani moci přetékat odpadky.

Zejména na náměstí Republiky a v okolních ulicích jsou popelnice už teď, těsně před začátkem platnosti vyhlášky, na chodnících spíše výjimkou než pravidlem. V širším městském centru, zejména na Jižním Předměstí, to ale neplatí.

Spalovna odpadu v Chotíkově
Aktivisté se svou žalobou proti spalovně poprvé neuspěli

VYMĚŇTE NÁDOBY

„Zatím postupně oslovujeme jednotlivé vlastníky nemovitostí a problém s nimi řešíme. Není to vždy úplně jenoduché, protože stoleté a starší budovy mají své technické nevýhody,“ naznačuje technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) problémy, jako dlouhé schody nebo chodby, kde lze s nádobami špatně manipulovat.

Tam, kde se kontejnery nebo velké popelnice nevejdou, nabízí město majitelům výměnu za menší nádoby, se kterými se lépe manipuluje. Ne všichni ale na novou taktiku přistupují. „Asi jeden z deseti majitelů totálně nesouhlasí. Ostatní si to většinou nechají vysvětlit,“ poznamenal Šindelář. I Deníku se někteří lidé, většinou ti nespokojení, ozývají. „Radnice si neumí poradit s úklidem, tak to hodí na lidi. Máme plnou chodbu plných smrdících popelnic a je dost nepříjemné tudy chodit,“ stěžuje si nájemník bytu ve Františkánské ulici. Pokuta za nedodržení vyhlášky se může v extrémním případě vyšplhat až na 50 tisíc korun. „Nechceme to ale hnát do extrému,“ poznamenal Šindelář s tím, že kontroly začnou až po prázdninách.

Ilustrační foto.
Konec obíhání lékařů. Doktoři budou sdílet data o pacientech