Takovému způsobu v Plzeňském kraji brzy odzvoní. Nemocnice i praktičtí doktoři totiž přecházejí na nový systém sdílení dat.

eZprava funguje už několik let v Ústeckém kraji, kde ji zavedl primář mosteckého dialyzačního střediska Petr Machek. Jak program vlastně pracuje? „Používání je možné přirovnat k e-mailu. Odborník odešle zašifrovaná data praktikovi, kterému se během půl minuty zobrazí v počítači,“ vysvětlil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Výhodou speciálního systému je jeho jednoduchost a finanční dostupnost. „Ovládat software zvládne i naprostý laik. Každá zpráva se automaticky ukládá a připojuje k pacientově kartě. Náklady jsou spojené pouze s certifikátem, který stojí tři sta korun ročně,“ doplnil.

Spalovna odpadu v Chotíkově
Aktivisté se svou žalobou proti spalovně poprvé neuspěli

Autor nápadu
- když primář dialyzačního střediska v Mostě Petr Machek odesílal pacienty na transplantace, musel ručně vypisovat hodnoty jejich laboratorních vyšetření. Proto přišel s nápadem speciálního programu na sdílení dat o pacientech

Systém už v současnosti zkouší plzeňská fakultní nemocnice a Stodská nemocnice, ostatní zdravotnická zařízení se k nim co nevidět připojí. Největším přínosem novinky je podle stodského doktora Pavla Vepřeka kompletní přehled informací o pacientech. „Ne všichni, kteří odcházeli z nemocnice, pak zprávu donesli, kam měli. Někteří ji ztratili nebo někam založili, jiní zase návštěvu praktika odkládali, protože komplikace se vyřešily ukončením hospitalizace. Takhle bude k dispozici celková anamnéza a ještě v krátkém čase,“ ocenil člen představenstva krajských nemocnic.

S příchodem GDPR, což je nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů, by stejně lékaři museli řešit nutné změny. „Laboratorní výsledky se často posílaly také e-mailem, data ovšem nebyla nijak chráněná. eZprava je pro nás takovým zázrakem, který přišel skutečně v pravý čas,“ uzavřel Vepřek.

Ilustrační foto
Nejlepší výčepní jsou z Plzně a Budějovic