Část Klatovské třídy, konkrétně mezi konečnou tramvaje čtyřky a náměstím Míru, má šanci na zajímavou proměnu. Souvisí hlavně s náporem aut a další dopravy, která tudy projíždí. Aut by tu mělo výrazně ubýt. Dnes frekventovaná Klatovská třída by se tu měla stát klasickou městskou ulicí s mnohem menším provozem a větším prostorem pro parkování,  přechody pro chodce a doplněnou zelení. 

Podle dopravního spceialisty Správy veřejného statku Ondřeje Vohradského už není konec Klatovské třídy  od náměstí Míru silnicí 1. třídy, protože tu nahradil dálniční přivaděč od Klatov a Sukovou ulicí. Navíc na příští léta je naplánována velká rekonstrukce tramvajové trati od sadů Pětatřicátníků na konečnou na Bory, takže silnice bude rozkopaná a je tu šance zároveň předělat kanalizaci a poslední úsek od křižovatky u strojní průmyslovky k Borskému parku revitalizovat na městský bulvár. 

Ilustrační foto.
Adventní čas láká zloděje do ulic, policie nabádá k obezřetnosti

Teď jde o rozhodnutí, jak moc tu dopravu omezit. Ve hře jsou čtyři varianty od zákazu provozu přes výrazné omezení včetně ubrání jízdních pruhů a stavbu tzv. vídeňských zastávek pro tramvaje. Ty znamenají vytažení chodníků až k nástupním ostrůvkům a zároveň jejich zvýšení, takže auta tu musí výrazně ubrat na rychlosti. „Zvažuje se i zpomalení rychlosti na 30 kilometrů za hodinu,“ uvedl Vohradský.

O řešení by se mohlo rozhodnout podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) do dvou měsíců. „Tím, že se tu zklidní doprava, může se tu změnit i styl bydlení a přibýt různé služby včetně restaurací a podobně,“ poznamenal Šindelář. 

Proti úplnému zákazu dopravy je třetí městský obvod. „Je tu pošta a Mulačova nemocnice, ty je třeba nějak obsluhovat. Pokud to zakážeme, naženeme dopravu do přilehlých ulic. Některé jsou jednosměrné, to by znamenalo dopravní komplikace,“ řekl starosta trojky Radislav Neubauer (ČSSD). Trojka nesouhlasí ani s vídeňskými zastávkami; zdají se jí nebezpečné. 

Doprava se tu má ale podle Vohradského zklidnit v každém případě. Akce se má rozběhnout v roce 2020 a potrvá určitě jednu stavební sezonu. 

Interiérové zahrádky Growlight představuje Jiří Nývlt. Speciální květináč s lampičkou si dáte na stůl a bylinky trháte do čaje nebo salátu. Funguje to už i v některých hotelech.
Je libo mátu nebo zamyšlení, co udělat s mrtvou kočkou?