Osoby vyžadující péči zaštiťuje první skupina, která zahrnuje seniory a zdravotně postižené občany. Druhá skupina nese název Zaměstnanost a spadají do ní zaměstnaní a nezaměstnaní. Rodina je třetí skupina, která slučuje rodiny s dětmi, ženy na mateřské dovolené a podobně. Poslední skupinou jsou takzvané Minority, tedy například osoby vracející se z výkonu trestu, drogově závislí, cizinci či Romové.

Cílem této práce je určit a specifikovat problémy a potřeby té které skupiny. Do konce roku se uskuteční čtyři setkání.

„Chceme, aby na ně přišlo co nejvíce lidí a aby nám řekli, co právě oni potřebují,“ uvedl Martin Januš, hlavní koordinátor projektu komunitního plánování. „Na setkáních budou vždy přítomni zástupci několika obcí, poskytovatelé služeb, například pečovatelská služba, úřad práce či firmy, které mohou zaměstnání nabídnout. Nejdůležitější je však spolupráce veřejnosti, protože na základě jejích potřeb budeme postupovat dál,“ podotkl Januš.

Zástupci jednotlivých obcí se v pátek aktivně zapojovali do vytváření skupin a o komunitním plánování vedli dlouhou diskusi. S dosavadním průběhem projektu jsou dle svých slov spokojeni.

Komunitní plán sociálních služeb Touškovska a Nýřanska, který zahrnuje celkem čtrnáct obcí, se rozjel v červenci. Jeho cílem je zmonitorovat potřeby obyvatel v sociální oblasti, kterými mohou být pečovatelské domy ale třeba i dětská hřiště či kina. Program je financován z prostředků Evropské unie.

Setkání občanů jednotlivých skupin (úterý):

1. skupina – Osoby vyžadující péči – 20. 11. Město Touškov od 10 hodin
2. skupina – Zaměstnanost – 27. 11. Tlučná – od 10 hodin
3. skupina – Rodina – 4. 12. Nýřany – od 10 hodin
4. skupina – Minority – 4. 12. Nýřany – od 13 hodin