Komorní divadlo
S koncem května skončí jeho provoz, objekt v Prokopově ulici je v havarijním stavu. Další využití budovy radnice teď testuje, pravděpodobně se ale bude prodávat a je i možnost, že se v budoucnu zbourá a nahradí ho nová nemovitost.  

Pravděpodobně se připojí k prázdným a nevyužívaným objektům, které v centru Plzně stojí. Hned vedle divadla na rohu Prokopovy a Americké ulice je už léta opuštěná budova bývalého krajského výboru KSČ, kde pak nějaký čas fungovala právnická fakulta. Dalším prázdným nedalekým městským objektem je ještě činžák v Resslově 13. Odsud před čtyřmi lety radnice vystěhovala nepřizpůsobivé nájemníky, nechala zazdít okna a vstupy a od té doby s objektem nic nedělá.

Radní města pro nakládání s městským majetkem Helena Matoušová (ODS) prohlásila, že v případě divadla a objektu po komunistech mají magistrátní úředníci zjistit, jak by mohly být budovy v budoucnu využívány. „Chceme na ty domy aktualizovat posudky a zjistit, v jakém jsou faktickém stavu. Pak budeme jednat o záměru, jak s nimi naložit," prohlásila Matoušová s tím, že pravděpodobný je jejich prodej. O něm už se kdysi uvažovalo, odhadní cena celého bloku nemovitostí od divadla až po činžák v Resslově ul. se tehdy pohybovala kolem 100 milionů korun.

Ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká vysvětlila, že zatímco Komorní divadlo může být eventuálně zbořeno a nahrazeno jiným domem, administrativní budova po komunistech by měla zůstat. „Může být částečně přestavěna například na ubytovací služby, byty, kanceláře, ordinace," vypočítává přijatelné možnosti Vostracká. Výjimečná lokalita v centru města ale bude mít problém s dopravní obslužností a parkováním.

Prázdných objektů v centru města je více. Nedávno se například vystěhovala z domu na rohu Jungmannovy ulice a Smetanových sadů Západočeská univerzita a prostor nabídla k využití městu. „Vhodné využití ale nemáme, odmítli jsme to," potvrdila Helena Matoušová.

Město nechce a odmítlo také prostory v budově České národní banky v Husově ulici. „Pro záměr k sestěhování úředníků do jednoho objektu se tento prostor nehodí. Už kvůli parkování a také proto, že v budově by částečně banka a s ní i přísná ostraha zůstala," doplnila Matoušová.