Klatovský svatební koláč, pivo Karolína světlá 13° z Čižic, Kouzelné hrušky se skořicí Od Macháčků z Rybnice… I tyto výrobky se letos staly Regionálními potravinami Plzeňského kraje.
Soutěž skončila a porota opět vybrala ty nejlepší, nejkvalitnější, nejvýjimečnější kousky. Jejich výrobci převezmou ocenění 15. záři na Festivalu Regionálních potravin na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

Letos se o značku ucházelo 81 výrobků od 27 výrobců; nejvíce bylo alkoholických a nealkoholických nápojů. Vloni vedly tepelně opracované masné výrobky.

Ocenění naopak porota neudělila v kategorii tepelně neopracovaného masa. „Čtyři výrobky sice soutěžily, ale chyběla jim výjimečnost,“ popsal koordinátor soutěže Ivo Šašek z Krajské agrární komory Plzeň.

Osm nových Regionálních potravin Plzeňského kraje

• 1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas: Řeznický cop pikantní (Řeznictví – Pirník, s.r.o.)
• 2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: bez ocenění
• 3. Sýry včetně tvarohu: Šádin (Olga Lukšová)
• 4. Mléčné výrobky ostatní: Kefír (Václav Dub)
• 5. Pekařské výrobky včetně těstovin: Klatovský svatební koláč (Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy)
• 6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Müslenky s višněmi (Lenka Havlová)
• 7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: Karolína Světlá 13° (Robert Beneš)
• 8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Kouzelné hrušky se skořicí (Od Macháčků, s.r.o.)
• 9. Ostatní: Siven uzený s hlavou (Zpracovna ryb Klatovy)