Šestnáctistránkové programové prohlášení s úkoly a vizemi, které si sepsala koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Občanů Patriotů pro čtyři roky ve vedení města, ve čtvrtek na zastupitelstvu tvrdě zkritizovala opozice. Nejdřív politikům u radničního vesla vyčetla, že elaborát dostali zastupitelé až těsně po květnovém zastupitelstvu, takže o něm nemohli s vedením města vůbec diskutovat.

„Jde o obsáhlý, ale ne obsažný dokument, který jste připravovali sedm měsíců. Slibuje se koncepce a strategie ve všech možných oblastech. Proč už nebyly udělány dávno? ODS sedí ve vedení města více než 20 let. Najednou bude dělat strategie, které měly dávno fungovat," prohlásil zastupitel za TOP 09 Michal Vozobule. Narážel například na strategii bezpečnosti ve městě, kterou má nově v gesci primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Bezpečné město

Vozobule připomněl, že ODS měla pro bezpečnost v minulých letech dokonce vlastního radního. Jenže projekt tzv. bezpečného města, kdy si lidé mohli vyhledat na webu podle bydliště svého strážníka, policistu i zastupitele, vzal postupně za své. Město se soudilo s bývalým zaměstnancem magistrátu o logo projektu, usnul i web, kde mohl občan interaktivně reagovat s městem o aktuálních problémech. „Projekt bezpečného města se podařilo zničit," konstatuje topkař Ondřej Ženíšek.

Podle primátora se ale má projekt v budoucnu obnovit. „Máme už několik grafických návrhů nového loga od studentů univerzity. Končí také procesní audit, teď se bude projekt posuzovat z ekonomické stránky," slíbil Zrzavecký.

Projekt jednoho muže ODS podporuje

K velkému překvapení podle opozice patří, že Evropské hlavní město kultury nefiguruje v hlavních prioritách. „Nenapsali jste ho tam. Považuji za skandální, že se perete s udržitelností toho projektu," vyčetl koalici Vozobule. Poukázal i na to, že o EHMK se v Plzni mluví jako o projektu jednoho muže – Martina Baxy. Na to se ale ozval radní David Šlouf (ODS), který potvrdil ´velkou podporu ODS tomuto projektu´. Primátor Zrzavecký zase zdůraznil, že od EHMK nikdo ruce pryč nedává. „V koaličním prohlášení je vepsán v kulturních bodech," poznamenal Zrzavecký.

Samostatnou kapitolou je hazard. Zastupitelka Ilona Jehličková (TOP 09) vedení města vytkla, že pro likvidaci heren dělá málo a vymlouvá se na stát a nový loterijní zákon. Podle primátora ale město herny omezuje dostatečně. Do debaty o hazardu zasáhl také Ludvík Rösch (OPAT), když plzeňské topkaře obvinil z toho, že se staví do role nejtvrdšího kritika hazardu a přitom jejich Miroslav Kalousek ´nese největší vinu za to, že je to tu zaplevelené automaty´. Tím nadzvedl ze židle Ondřeje Ženíška, který to označil za Röschovu podpásovku, a to, že Rösch v koaličním táboře mluví jinak, než když byl v opozici.

Nakonec posbírala koalice za programové prohlášení i trochu chvály. Za to, že už urputně neprosazuje novou silnici přes Roudnou, nebo že se neklade extrémní důraz na další spornou silnici – průtah městem mezi lékařskou fakultou a autobusovým nádražím přes lochotínské louky.

„V prohlášení máte i dávno schválené věci. Třeba odkoupení vodárny nebo převzetí odpadů. To si můžete hned odfajfkovat a být spokojení," uzavřel hodnocení Vozobule.

Programové prohlášení koalice pro období 2014 - 2018 najdete ZDE.