Tehdy na něj čekaly vybydlené místnosti, místy narušená statika a zdevastovaná rokoková kaple Povýšení Svatého Kříže. Na zničení zámku se nejvíce podepsala jeho přeměna na internát pro učně plzeňské Škodovky, následně budova sloužila jako depozitář Západočeského muzea. To se z objektu vystěhovalo až v roce 2008, kdy Lobkowicz také začal s opravami.

Během prohlídky se Lobkowicz návštěvníkům především pochlubil s nově zrekonstruovanou kaplí, v níž se už od poloviny srpna konají svatby. Rozbitý beton na podlaze vystřídala nová dlažba, na své místo se vrátily i cenné barokní sochy z 18. století. Malbu pod okny zničenou deštěm se však již zachránit nepodařilo.

Raritou kaple je třínohý anděl na stropní výmalbě. „Pravděpodobně vznikl přemalováváním kreseb a následnou snahou o jejich restaurování," vysvětlil svoji domněnku průvodce.

Lidé se mimo jiné také dozvěděli, proč jsou všechny dveře natřeny hráškově zelenou barvou. Jedná se o pozůstatek z doby, kdy zámek patřil Škodovce, a takováto barva se ve fabrice používala na natírání strojů.

Návštěvníci především litovali toho, jak je zámek poničený. Jiní knížete vyzývali, aby k zámku umístil kasičku, že by se jistě našla řada lidí, kteří by na opravu rádi přispěli. „Škoda, že se tu ještě nemohou pořádat prohlídky," povzdechla si jedna z návštěvnic, která litovala toho, že kaple s jedinečnou výmalbou zůstane veřejnosti povětšinou utajená.

Jiné zase nadchl výhled ze zámecké věže, jež jako na dlani nabízí celé Křimice i přilehlé okolí.

Sám kníže se netají tím, že na opravách zámku pracuje pozvolna. „Když se tu pořád pracuje, mám každý den z něčeho radost. Pokud bych měl 100 milionů a vše opravil naráz, tak bych se radoval týden a pak už ne," uvedl Lobkowicz, který si na opravu zámku vyčlenil 40 let, zbývá mu jich tedy ještě 36.