„S nápadem možností adopcí zvířat, či stát se kmotrem přišla kolegyně už začátkem devadesátých let minulého století, a tak někteří kmotři jsou jimi už i dvacet sedm let,“ řekl Deníku mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Nyní má zoologická zahrada kolem osmi set kmotrů. „K největšímu nárůstu došlo v době uzavření zahrady kvůli covidu,“ dodal mluvčí.

Zdroj: Antonín Hříbal

Počet kmotrů i volných zvířat k adopci se časem mění. „A průvodním jevem je obrovské množství - 1200 chovaných druhů v 7000 jedincích.“ Zájemci o adopci zvířat mají vskutku veliký výběr, částka je vždy na jedno zvíře a jeden rok. Jednou tisícikorunou mohou přispět na vodní či suchozemské želvy, ale i páva korunkatého nebo malé ještěrky. Na vlky, tučňáky, zubry, klokany a řadu dalších zvířat je možnost příspěvku v řádu tisícikorun. Nejvyšší kmotrovské příspěvky jsou na lva berberského, tygra ussurijského, to je 50 tisíc korun a na nosorožce indického pak 90 tisíc korun. „To už je ale vhodné spíše pro firmy a instituce,“ doplnil mluvčí Vobruba.

A protože na setkání kmotrů jich ve čtvrtek dorazilo bezmála dvě stě, rozdělili se na několik početnějších skupin, které si pak mohly užít poutavé komentované prohlídky.