Dnes tu sportovci mířící do Škoda sport parku kličkují na silnici mezi auty až ve třech pruzích a nemají k dispozici ani přechod pro chodce. Aby bezpečně přešli, musí projít pod mostem překlenujícím Radbuzu.

Nebezpečný úsek má teď už jen krůček k proměně, kraj ale musí najít zhruba pět milionů korun. Půjde totiž o společnou stavbu města a kraje a zatímco městská Správa veřejného statku na ni má letos asi 13 milionů korun připraveno, z krajských investic tato stavba vypadla.

„Peníze se postupně ubíraly až skončila těsně pod schválenými akcemi," potvrdil ředitel krajské správy a údržby silnic Stanislav Liška. Vzhledem k pouhým pěti milionům korun ale předpokládá, že by se mohla najít úspora například při soutěžení jiných zakázek. „Zatím ale ty peníze nemáme. Museli jsme škrtat z původních cca 400 milionů korun až na asi 120 milionů, je třeba počítat i s dofinancováním staveb, na které přispívá EU," vysvětlil Liška.

Jak konkrétně může stavba cyklistům a pěším v Malostranské ulici pomoci? Nejzásadnější je přesunutí zastávek městských autobusů a trolejbusů ze zhruba poloviny kopce k hodně využívanému Škoda sport parku. „U nových zastávek vznikne přechod pro chodce, takže přecházení tu bude bezpečnější," vysvětluje Marta Dyntarová ze Správy veřejného statku.

Změní se také chodník ve směru do kopce k náměstí Milady Horákové, kde vznikne asi metr široký jednosměrný pruh pro cyklisty. V opačném směru, ze Slovan do Doudlevec, budou kolaři využívat starou část Malostranské ulice v blízkosti rodinných domků.

Druhý městský obvod upozorňuje na problémy s příjezdem ke sportovišti v Doudlevcích dlouho. „Naproti vyrostly navíc nové bytovky, dopravní situaci je tam třeba řešit," zmiňuje místostarosta Slovan Jan Fluxa (TOP 09).

Kraj má platit právě přesunutí zálivů, které jsou součástí rekonstrukce silnice, město zase přechod a cyklostezku.

Proměna Malostranské ulice

Nejvýraznější změnou má být přesunutí zastávek městských autobusů a trolejbusů ke Škoda sport parku u křižovatky s Květnou ulicí. Jde o zastávky pro linky č. 10, 13, 22, 29 a 30. U nich vyroste přechod pro chodce, který u sportoviště chybí.