To je podle radních třetího městského obvodu hlavní důvod, proč se provozovatelům dvou stánků s občerstvením rozhodli dát výpověď. Podnikatelé s jejich argumenty nesouhlasí.

„Chceme zlepšit vzhled parku. Než ale obnovíme zeleň, je třeba, aby zde byl pořádek,“ vyjádřil se starosta třetího plzeňského obvodu Jiří Strobach. Podle něj má obvod z pronájmů pozemků pod kiosky 3000 korun měsíčně.

„Úklid parku je ale dražší, takže vyděláme,“ dodává starosta.

Odstraněním stánků prý vydělá i firma ČSAD autobusy Plzeň, která se stará o podchod pod parkem a o nádraží. „Lidé postávající u stánků vykonávají potřebu i do podchodu. Musíme tam obden vytírat. Když připočtu vandalismus, utratíme ročně za úklid až o 150 tisíc korun více, než bychom museli,“ říká ředitel dopravní firmy Miroslav Hucl.

Podle rozhodnutí rady mají stánky zmizet do konce ledna. Jeden z majitelů Pavel Žák se pokusil verdikt ještě zvrátit. Napsal starostovi dopis, v němž vyvrací jeho argumenty. „Uklízeči prý v parku nachází týdně 10 pytlů odpadu. To není pravda,“ říká Žák. „Odsouzení k obecně prospěšným pracím si uklízení zjednodušili, tak sebrali odpadky od popelnic v okolí a tvrdili, že jsou z parku. Chlubili se mi, jak úředníky oblafli,“ uvádí Žák.

Podobné je to prý s vykonáváním potřeb. „Čurají tu lidi, co jdou kolem. Vždyť na nádraží stojí záchod pět korun,“ dodává Žák. S protiargumenty spíše neuspěje. Strobach své přesvědčení opírá o dlouhodobé pozorování místa. „Na vině jsou jednoznačně kiosky,“ uvedl s tím, že nevylučuje, že se v místě v budoucnu objeví stánky s odlišným sortimentem.