Kino, které každoročně hostí filmový festival Finále, bylo pro každodenní promítání uzavřeno již na jaře minulého roku. Nyní majitelé budovy jednají s možnými nájemci o jeho dalším využití.

„Řadu let jsme provoz kina dotovali. Nebráníme se tomu, aby kinosál znovu fungoval jako kulturní stánek, chceme ale docílit finanční vyváženosti,“ říká zástupce vlastníka, firmy Waldemoore, Julius Kočandrle.

Firma nyní provádí v domě rozsáhlou rekonstrukci. Její první fáze bude stát dva až tři miliony korun. „Celá rekonstrukce je nastavena tak, aby se tady daly i nadále pořádat kulturní akce, tedy i filmové Finále,“ ujasňuje Kočandrle.

Ředitel filmového festivalu Finále Ivan Jáchim by služeb kinosálu pro 750 diváků rád využil i pro další ročníky. „Zatím jsme si vyjasnili stanoviska obou stran včetně finančních požadavků majitele budovy a nyní sondujeme, jestli je reálné navrhovaný nájem zaplatit,“ popisuje dosavadní průběh jednání Jáchim. Podle něj obě strany jednají jak o možnosti celoročního pronájmu, tak o nájmu pouze po dobu samotného filmového festivalu.

K jednání o budoucnosti kina přizval Kočandrle zástupce Plzně. Příští týden zasednou k jednomu stolu Kočandrle, Jáchim a náměstkyně primátora pro kulturu Marcela Krejsová. Město ale vnímá jednání s majitelem spíše jako možnost vyjasnit si současnou situaci.

„Z dopisu od majitele budovy nebylo úplně zřejmé, jaké má firma představy. To bychom si mohli na schůzce ujasnit. Město ale určitě nechce jednat o koupi nemovitosti ani nemůže investovat do cizího majetku,“ vysvětluje pozici městské radnice náměstkyně Krejsová. Podle ní není možný ani příspěvek města na případný provoz kina.

Zástupce majitele budovy se ale domnívá, že dohoda s městem nebo s Jáchimem není jediným východiskem. „Není zcela vyloučeno, že i bez této dohody bude bývalé kino využito ke kulturním účelům,“ říká trochu neurčitě Julius Kočandrle. Nejasný osud kina Elektra a jeho uzavření způsobily postupný úbytek zájmu návštěvníků, který ještě zesílil po otevření osmisálového komplexu CineStar v Černicích.

Ze suterénu Elektry zmizí noční klub

Dům Elektra na rohu Americké a Škroupovy ulice prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Zástupce majitele, firmy Waldemoore, Julius Kočandrle ujistil, že společnost nebude v žádném případě měnit ráz budovy.

„Vidíte, že z venku žádné změny neprovádíme. Rozhodně styl funkcionalismu zachováme,“ potvrdil Kočandrle.

Největší proměnou prochází suterén a přízemí. Jak bude využitý suterén po rekonstrukci?

V suterénu už nebude noční klub. Způsobovalo to problémy, především s úklidem. Nyní plánujeme v těchto prostorech zřídit relaxačně –klidovou zónu.

V přízemí se vytvoří prostory pro malé obchůdky?

Ano, je velmi pravděpodobné, že právě tímto způsobem plochy v přízemí využijeme.

Mluví se o tom, že práce v přízemí by mohly být hotové do konce října. Je to reálné?

Chtěli bychom říjnový termín dodržet.

Jak bude vypadat pasáž?

Její ráz zůstane stejný. Prochází obnovou, určitě chceme celý prostor, který byl hodně temný, prosvětlit. Jinak jsme udělali zcela novou pokladnu, zůstane i prostor na vitríny. Z toho je patrné, že s kulturními akcemi i nadále počítáme.

A co se stalo s kinosálem?

Tam žádné velké změny neprovádíme, sál se může používat i nadále v podobném duchu, jako dříve. I v přízemí provádíme změny, jako třeba připojení internetu i vedení elektrického vedení tak, aby se tady případně mohl konat další ročník filmového Finále.

Jak byla rekonstrukce finančně náročná?

Probíhá první fáze rekonstrukce. Ta bude firmu stát něco mezi dvěma až třemi miliony korun.