Opozici se však i přes kritická slova na účet vedení kraje podařilo získat milionovou podporu  pro tzv. Místní akční skupiny (MAS), které v kraji působí. Jde o společenství neziskových organizací, podnikatelské sféry a obcí, které spolupracují na rozvoji venkova. Původně jim hejtmanství nechtělo dát nic.

„Až dosud tzv. MASky čerpaly i na svůj provoz evropské dotace. Programy ale teď dobíhají a tento a příští rok budou pro MASky kritické a ony pomoc kraje potřebují," vysvětlil například zastupitel za TOP 09 a Starosty Pavel Čížek, který navrhoval poslat této oblasti tři miliony korun.

MAS dostaly letos od kraje 1,3 milionu korun, loni ještě o půl milionu víc.

ODS navrhovala oproti topkařům skromnější variantu – 1,8 milionu korun. Ekonomický náměstek Václav Šlajs (ČSSD) původně slíbil, že by jedenáct místních akčních skupin mohlo peníze dostat v červnu, po poradě koalice připustila změnu rozpočtu.  Zastupitelé na podporu MAS poslali milion korun z Fondu hejtmana, zbývá v něm dalších 1,6 milionu korun. A zbývajících sto tisíc MASky dostaly na úkor Souboje titánů. Právě to byla jedna z akcí, kterou ODS kritizovala. „Kraj tvrdí, že je na tom ekonomicky špatně, škrtá podporu škol, kultury i dopravy, ale na dotaci pro kickboxový souboj peníze jsou? Tuhle pokryteckou logiku odmítám," hřímal z opoziční lavice Jiří Pospíšil.

Opozice navrhovala i další změny v rozpočtu, mimo jiné navýšení peněz v Programu stabilizace a obnovy venkova ze současných 25 na 40 nebo 60 milionů korun nebo vyšší finance pro kulturu či sociální oblast. Další změny v rozpočtu už však vládnoucí koalice socialistů a komunistů smetla ze stolu.

Zastupitelé nakonec schválili rozpočet se schodkem 208 milionů korun, které chce hejtmanství zaplatit ze zbývajících rezerv. „Je lepší, když je nyní investujeme, než kdyby nám ležely na účtu. Vylepšujeme si jimi rozpočet do budoucna, až přijdou peníze z evropských dotací," vysvětloval ekonomický náměstek Šlajs.