Život mu zachránila úplně cizí žena z Německa. Libor patří mezi stovky českých pacientů, jimž pomohl Český národní registr dárců dřeně, který si dnes připomíná důležitost pomoci nemocným.

Problémy se u Libora objevily už v roce 2007. „Měl jsem šílené bolesti v zádech. Potil jsem se tak, že oblečení dalo ždímat. Tlumící léky vůbec nezabíraly. Nemohl jsem ani sníst oběd, jak mě to bolelo," popsal mladík, kterému tehdy bylo necelých osmnáct let. Jedno vyšetření střídalo druhé, ale doktoři nemohli zpočátku na nic přijít. „Až potom jsem šel na odběr kostní dřeně a doktoři mi diagnostikovali Non-Hodgkinův lymfom, což je zhoubné onemocnění lymfatických uzlin," vysvětlil.

Kromě lymfomu lékaři našli i nádor na páteři. Libor nejdříve nastoupil na chemoterapie, během nichž si však dál studoval. „Byl jsem ve čtvrťáku na střední v Horšovském Týně. Trávil jsem čas střídavě v nemocnici a ve škole. Nakonec jsem i odmaturoval," řekl.

Protože se však vyskytly další zdravotní komplikace, potřeboval urgentně dárce kostní dřeně. Právě díky českému registru, jehož zakladatelem byl uznávaný plzeňský hematoonkolog Vladimír Koza, se našel vhodný. Organizace shání vhodné dobrovolníky nejenom v Čechách, ale také v cizině. Žena, díky níž Libor dnes žije, pochází z Německa. „Samotný zákrok byl rychlý a nebolel. Transplantace probíhala nitrožilně. Je to podobné, jako když vám dávají transfúzi," vysvětlil pacient. Doplnil, že i když se se svou zachránkyní nikdy nesetkal, často si na ni vzpomene.

Po transplantaci měl natolik oslabenou imunitu, že proležel měsíc v nemocnici. Potíže se opakovaly, a proto musel skončit v invalidním důchodu. I přesto je za novou šanci upřímně vděčný. „Kdyby neexistoval registr, už bych nežil," uvědomuje si.

Právě na dnešek připadá Světový den dárců kostní dřeně, k němuž se tuzemský registr připojil. „Možná právě vy můžete být jediným člověkem na světě, kdo nemocnému může pomoci v jeho návratu ke zdraví a životu," motivuje ke vstupu do organizace nové dobrovolníky Vladimíra Štěpánková, manažerka externí komunikace.

Dárci v číslech- v Českém národním registru dárců dřeně (ČNRDD), který buduje databázi nepříbuzenských dárců,
je zapsáno 66 657 dárců (číslo k 31. srpnu)
- od roku 1992 do letošního srpna se uskutečnilo 605 odběrů dárců, z toho pro 415 českých pacientů a 191 zahraničních
- počet zahraničních dárců pro tuzemské pacienty
činí 776
- bližší informace o ČNRDD naleznete na webu:
www.kostnidren.cz