Středisko dokumentace, prezentace a vzdělávání v oblastech stavební historie a tradičního stavitelství je zcela jedinečné a v republice nemá obdoby.

U příležitosti jeho otevření navíc do Plas Národní archiv zapůjčil vzácnou listinu. Její příjezd ohlídal policejní doprovod v kuklách a se samopaly v rukou, její pobyt bude střežit vitrína s neprůstřelným sklem, které odolá i výstřelům z kalašnikova. Po 230 letech se totiž do města vrátilopis zakládací listiny tamního kláštera z roku 1146. Latinsky psaný dokument na zachovalém pergamenu mohou návštěvníci centra obdivovat hned poté, co projdou vstupní halou. Listina bude k vidění měsíc, pak se vrátí do archivu.

Centrum vzniklo ve zrenovovaných budovách bývalého pivovaru, sladovny, mlýna a hospodářského dvora v areálu plaského kláštera a odborníci i laici do něj mohou chodit bádat a vzdělávat se. Poslouží jim k tomu nejen expozice mapující historii vývoje stavebních prvků, materiálů i konstrukcí, ale také zážitkové dílny (tesařská, kamenická, cihlárna, klempírna, kovárna…), stavební stroje jako středověký jeřáb či beranidlo na dvoře a v neposlední řadě i budovy samotné, které o umu stavebníků svědčí více než názorně.

Otevírací dobaod 30. září do 1. listopadu 2015, úterý – neděle, 10:00 až 17:00, pondělí zavřeno
od 2. listopadu do 29. listopadu 2015, pouze sobota a neděle, 10:00 až 17:00
více informací: www.muzeum-plasy.cz, www.ntm.cz 

V horním patře pivovaru také vznikla expozice věnovaná Janu Kaplickému.

„Vybudování Centra stavitelského dědictví v areálu mimořádně cenného kláštera bylo náročným úkolem a Národnímu technickému muzeu přinese nejen rozšíření expozičních prostor mimo Prahu, ale i nové možnosti práce s návštěvníkem," míní generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Kromě muzejních exponátů se do zrenovovaného hospodářského dvora, jehož obnova skončila letos, přestěhovala také plaská městská knihovna. Obnova pivovaru byla hotová už před Vánoci roku 2013. Centrum stavitelského dědictví Plasy má výstižné motto, jež návštěvníky vítá a nabádá hned u vchodu: Kdo zná, neničí.

Centrum stavitelského dědictví Plasy
Budovy, v nichž centrum sídlí, převzalo Národní technické muzeum do správy v roce 2008 ve zchátralém stavu.
Centrum pak vzniklo během dvou etap – od roku 2012 se renovoval bývalý pivovar, sladovna a mlýn, od roku 2014 hospodářský dvůr.
Práce vyšly na více než 350 milionů korun.