Před dvěma lety radnice smetla už schválenou architektonickou soutěž na podobu území mezi Sirkovou ulicí, Americkou třídu a nábřežím, teď o ni znovu stojí.

Tehdy vedení města tvrdilo, že soutěž už nemá smysl, protože projekt stavby obřího nákupního Corsa je už moc daleko. Pak Plzeňané Corso v referendu stopli. A teď chce radnice znovu oslovit architekty.

„Stojíme o odborný názor, jak má území v budoucnu vypadat," potvrdil ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). O znovuvypsání soutěže má dnes před zastupitelstvem rozhodovat městská rada. Dalším bodem je změna regulačních podmínek pro dané území. „Měly by být stanoveny tak, že na místě po zbořeném Domě kultury Inwest nebude žádné obchodní zařízení. Tak to chtěli občané v referendu," potvrdil Zrzavecký s tím, že omezení by se už ale netýkalo okolí . 

Co už přineslo jednání s investorem Corsa, firmou Amádeus?
Pokusili jsme se ukončit nájemní smlouvu na městské pozemky dohodou. Vypovědět je zatím nemůžeme, protože společnost má povinnost do 30. června splnit regulační podmínky vydané městem. Zatím je nesplnila a my do té doby musíme čekat. Vyzvali jsme také Amádeus k jednání o případném odkoupení jeho pozemků na dotčeném území.

Cítíte jejich vůli pozemky odprodat?
Odepsali, že jsou ochotni jednat. Schůzku ale potvrdili na polovinu dubna, dřív ne. Zároveň konstatovali, že město si musí uvědomit jejich výdaje do projektu.

Máte už k dispozici právní analýzu společnosti Mareš Partners, kterou jste si nechali zpracovat. Co konkrétně řeší?
Nechali jsme si vyložit pojmy jako ´bezodkladně´, obchodní zařízení. Také co se může stát, když učiníme nějaký krok. Chtěli bychom znát i návrh dalších právníků, protože problematika je složitá. Pojem ´obchodní zařízení´ se řeší na třech stránkách právního posudku. Jsou to všechny služby? Třeba i prodej vstupenek?

Prvními kroky má být znovuvypsání architektonické soutěže. Tu už zastupitelé jednou odmítli, teď ji chcete znovu.
Stojíme o názor odborníků, jak má toto území poté, co občané odmítli Corso, vypadat. Ať architekti řeknou, jaká zástavba by tam byla vhodná. Byli jsme nařčeni z podjatosti, a tak chceme mít nezávislý pohled různých znalců.

Jste pro to, aby se tu také změnil územní plán?
Nový územní plán se právě připravuje a není vhodné vytvářet dva najednou. Měly by tu být stanoveny nové regulační podmínky. A to ve smyslu, že přímo na území, kde stával Inwest, nesmí být obchodní zařízení, v jeho sousedství už ale ano. Připravujeme ve spolupráci s úřadem jednotlivé kroky a tak, jak je bude úřad připravovat, dostanou je postupně ke schvalování městští zastupitelé.