Příští čtvrtek 12. listopadu se uskuteční ustavující zasedání krajského zastupitelstva. Zvolen by měl být nový hejtman, náměstci a v neposlední řadě také členové rady. Kdo s kým bude na kraji vládnout však zatím stále není zřejmé.

Náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Marcela Krejsová (ODS) věří, že se do ustavujícího zastupitelstva subjekty dohodnou. „Věřím tomu, že se strany do té doby domluví, o jiné variantě ani neuvažuji. Jen mě mrzí, když slyším, že ustavující zastupitelstvo se mohlo konat už dříve, než příští čtvrtek. Měly jsme však tři stížnosti na průběh voleb, takže nejbližší možný termín zasedání je opravdu 12. listopadu,“ sdělila Krejsová.

ODS A TOP 09 UŽ CHTĚJÍ VĚTŠINU V RADĚ

Nejpravděpodobnější variantou je v současnosti koalice ODS+TOP 9 se STAN a Piráty. Nedlouho po volbách se ODS s TOP 09 dohodla na většině v radě kraje ve prospěch společného bloku STAN a Piráti, který měl získat pět křesel. ODS by připadl post hejtmana. Po zasedání regionální rady ODS 29. října však zástupci ODS a TOP 09 oznámili, že požadují pět radních. O zastoupení v radě kraje bude řeč právě ve středu 4. listopadu, kdy proběhne další kolo jednání ODS a TOP 09 se STAN a Piráty. "O koalici s hnutím STAN a Piráty stojím. Hlavním tématem středečního jednání bude diskuze o variantě pěti křesel pro koalici ODS a TOP 09 a čtyř křesel pro uskupení STAN a Piráti. Pokud bude shoda na takovém návrhu, určitě budeme diskutovat i o tom, jak budou jednotlivé strany případné budoucí koalice i opozice zastoupeny ve výborech zastupitelstva kraje," řekl hlavní vyjednavač ODS Martin Baxa.

Jan Beneš (vlevo) s ředitelem Fakultní nemocnice Václavem Šimánkem a dnes již bývalým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.
Koordinátor krajské intenzivní péče: Polní nemocnice není na pořadu dne

Z nového návrhu většiny v radě pro ODS a TOP 09 bylo hnutí STAN překvapené. "Protistrana přišla se zásadní změnou. Přiznám se, že tomuto postupu nerozumíme,“ sdělil k situaci lídr STAN Josef Bernard. Na zdlouhavé povolební vyjednávání už si stěžují například komunisté, kteří ve 45 členném zastupitelstvu získali dvě křesla. „Rodící se vládnoucí koalice po krajských volbách postupuje velmi pomalu. Josef Bernard (STAN, dříve ČSSD) co by nejúspěšnější politik v zisku preferenčních hlasů, ale také přeběhlík, opět slibuje. Tentokrát nápravu v souvislosti s pandemií a řešením personální situace a spolupráce s KHS. Jednání se bezdůvodně také zdržela díky druhému kolu senátních voleb a zákulisnímu „besedování“ o nové vládě, což na transparentnosti také nepřidá,“ uvedl mluvčí KV KSČM Plzeňského kraje Jan Rejfek.

HNUTÍ ANO MIMO HRU

S vítězným hnutí ANO nikdo nejedná. „Nabídli jsme šest míst v radě k jednání a nadále trváme na postu hejtmana. Nabídku nebudeme modifikovat,“ řekl lídr ANO Roman Zarzycký. „Jednání se ale vůbec nikam neposunula. ODS na naši nabídku reagovala prostřednictvím médií, že začnou jednat. Dosud se tak ale nestalo. STAN a Piráti na to nereagovali vůbec. Mám sice řadu náznaků od některých jednotlivců, ale my chceme jednat transparentně,“ dodal.