NEVESELO TRUCHLIVO

Socialisté měli sice svou volební špičku Milana Chovance na ústředí v Praze, ale v plzeňské Houškově ulici, kde se sešli, nevydržel do konce sčítání skoro nikdo, dokonce ani sociálně-demokratický plzeňský primátor Martin Zrzavecký. Pánové nechali volební výprask okomentovat Evu Herinkovou. Řekla, že je to zklamání a že doufali ve dvojciferný výsledek.

ANO V HOSPODĚ, ODS V KANCELÁŘI

Asi dvacítka členů ANO byla už po uzavření volebních místností v jedné z kaváren v Martinské ulici. Výsledky je přiváděly do euforie. „Jsem šťastný, jsou to už třetí vyhrané volby v řadě. Nejdřív komunální, pak krajské a teď parlamentní,“ řekl první místopředseda krajského Ano Roman Zarzycký s tím, že se z toho stává příjemný trend.

Plzeňský štáb hnutí ANOZdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

V sídle ODS sice žádné špunty nebouchají, výsledek ODS přes deset procent ale odráží spokojené tváře. „Máme přes 12% v Plzeňském kraji, jsme druzí za ANO. Jsme nejsilnější pravicovou demokratickou stranou,“ říká jednička kandidátky ODS Ilona Mauritzová. Tu sice přeskákal preferenčními hlasy Martin Baxa, ale evidentně mu to přeje. Nad 30% pro Babiše kroutí občanští demokraté hlavami a chodí se zklidnit cigaretami do chodby.

ZKLAMANÍ KOMUNISTÉ

Ve volebním štábu KSČM panovalo zklamání. „Ztratili jsme polovinu mandátů, tudíž vidím černě mé setrvání v poslanecké sněmovně,“ předpovídá si dosavadní poslanec Karel Šidlo. Následující okamžiky potvrdily, že opravdu končí.

štáb ČSSD v plzeňském sídle strany a náměstkyně plzeňského primátora Eva HerinkováZdroj: Deník / VAIZ Zdeněk