Plzeň, Stánek U pomníkuZdroj: DENÍK

Plzeň

Stánek U pomníku
V centru Plzně asi nejpopulárnější stánek se zmrzlinou, který těží ze skvělé polohy na rohu Americké a Klatovské třídy. V nabídce jsou čtyři druhy točené zmrzliny. Malou pořídíte za 18 a velkou za 24 Kč.

Kolombina Rooseveltova
Letos na jaře bylo v centru Plzně otevřeno nové zmrzlinářství. Majitelka si všechny druhy kopečkové zmrzliny sama vyrábí. Ochutnat můžete i makovou nebo hroznové víno. Kopeček stojí 20 Kč.

Kozolupy, Stánek u zastávkyZdroj: DENÍK

Kozolupy

Stánek u zastávky
Ti, kteří míří z Plzně na Stříbro, si zvykli zastavit se cestou v Kozolupech na zmrzlinu. Stánek je hned u silnice, snadno se u něj zaparkuje. Mají čtyři příchutě točené zmrzliny za ceny od 18 do 39 Kč.

Zruč-Senec

Cukrárna U Samků
Kopečkovou italskou zmrzlinu si vyrábějí sami v cukrárně U Samků ve Zruči-Senci na sever od Plzně. Za jednu porci zaplatíte 15 Kč. V nabídce mají i točenou zmrzlinu za 16 nebo 25 Kč.

Dobřany, Zmrzlina U HřištěZdroj: DENÍK

Dobřany

Zmrzlina U Hřiště
Dobřanská točená zmrzlina je na jihu Plzeňska rozhodně jedna z nejpopulárnějších. Kromě tradičních příchutí zde mají v nabídce třeba i levandulovou či okurkovou zmrzlinu. Porci pořídíte od 15 do 30 Kč.

Přeštice

Stánek se zmrzlinou

Na jižním Plzeňsku se můžete zastavit také v Přešticích, kde mají během hlavní sezony každý den v nabídce šest druhů točené zmrzliny. Za malou zmrzlinu zaplatíte 18 Kč, za velkou 22 Kč a maxík stojí 39.

Zmrzlina u školy, ChotíkovZdroj: ArchivChotíkov

Stánek u školy
U školy je otevřeno každý den od 12 do 18 hodin. Výhodou je, že se tu dá dobře zaparkovat a posedět. Nabízejí čtyři velikosti točené zmrzliny od kočárkové za 10 Kč po maxi za 30 Kč v celé řadě příchutí, přičemž například jahodovou nebo borůvkou dělají i s kousky čerstvých plodů. Několikrát během léta chystají tzv. pohárové víkendy a můžete se zde zapojit i do prázdninové soutěže o pěkné ceny. Stánek má i svůj facebookový profil, kde se dozvíte všechny aktuality i denní nabídku příchutí.

Klatovy

Autíčko na náměstí
Dobové autíčko na klatovském náměstí určitě nepřehlédnete. Najdete v něm bohatou nabídku zmrzlin, vyrobených z přírodních surovin. Malá porce vyjde na 15 Kč, velká na 30 Kč.

Sušice, Stánek na SantosuZdroj: DENÍK

Sušice

Stánek na Santosu
Kořínkova ovocná zmrzlina láká malé i velké. Kombinace krému či jogurtu s ovocem je velmi dobrá. Nabízejí jednu velikost porce – vanilka s ovocem vyjde na 30 Kč, jogurt s ovocem na 32 Kč.

Rokycany

Masarykovo náměstí
V oblíbeném stánku na náměstí nejvíce frčí vanilka v kombinaci s ovocnými příchutěmi. Ceny zmrzlin jsou 18, 20 a 22 Kč.

Břasy

Cukrárna na náměstí
Populární cukrárna v Břasích s dlouhými zástupy zákazníků. Také tady je největší fenoménem vanilka a čokoláda. Ceny jsou 18 a 24 Kč.

Domažlice, V Caffé náměstíZdroj: DENÍKDomažlice

V Caffé náměstí
V této kavárně vyrábí pravou italskou zmrzlinu z kvalitních surovin a na chuti je to znát. Pravidelně se objevují originální příchutě včetně chodského koláče. Nejmenší zmrzlina stojí 15 Kč, ta největší 75 Kč.

Stánek Enzzo u kostela
Zdejší zmrzlina je nejspíš nejlepší točenou zmrzlinou ve městě. Je bohatá, krémová, ve dvou příchutích. Malá porce stojí 18, maxi 33 Kč.

Tachov

Tachov, Cafe u Venyho, HusitskáZdroj: DENÍKCafe u Venyho, Husitská
Nejnavštěvovanější zmrzlinový stánek ve městě. Milý personál, denně jiný druh zmrzliny (nejčastěji vanilka, čokoláda, pomeranč). Malá 17, velká 20 Kč, ale vyjdou vám vstříc při požadavku na velikost zmrzliny i mimo ceník.

Stánek u Komerční banky
Milá a ochotná zmrzlinářka, každý den nová kombinace příchutí. Malá zmrzlina za 15 Kč, velká za 22 Kč a XXL za 37 Kč. Točí i do kelímku a velikost zmrzliny pro malé děti na přání.

Karlovy Vary

Karlovy Vary, Stánek Pekařství RepreZdroj: DENÍKStánek Pekařství Repre
Hitem na pěší zóně T. G. Masaryka je momentálně jogurtová zmrzlina. Za dva kopečky po 30 gramech tady zaplatíte 27 korun. A točenou zmrzku si tady můžete dát za 20 korun.

Café Jadran (Dr. Davida Bechera)
Lidé si tu mohou vybrat ze zhruba 15 druhů kopečkové, kdy za jeden kopeček zaplatí 13 korun. Mají tady ale i točenou zmrzlinu, za střední dáte 15 korun a za velkou 20 korun.

Sokolov

Sokolov, U obchodního domu v centruZdroj: DENÍKU obchodního domu v centru
Asi nejoblíbenější zmrzlinové místo v Sokolově, lze tady dobře zaparkovat. Mívají točenou vanilkovou a citronovou. Malou za 15 Kč, velkou za 20 Kč a plastový kelímek s lžičkou za korunu navíc.

Kraslice

Ulice 5. května
U karavanu s terasou si můžete objednat malou, velkou i střední zmrzlinu. Na dračku jde nejvíce vanilková. Ceny jsou jedny z nejnižších v regionu, malá porce za 10, střední za 15 a největší za 20 Kč.

Cheb

Cheb, Corso GelateriaZdroj: DENÍKCorso Gelateria
V cukrárně ve Špalíčku si lidé denně pochutnají na 14 smetanových zmrzlinách a šesti ovocných sorbetech. Mívají i neobvyklé příchutě, jako čokoládu s chilli, grepovou, marcipánovou atd. Kopeček stojí 20, dětský 13 Kč.

Okénko v horní části nám. Jiřího z Poděbrad
Prověřená zmrzlina (okénko funguje víc než dvacet let). Nabízí tradiční kopečkovou zmrzlinu v oblíbených příchutích a za příjemnou cenu – 12 korun za kopeček.

Stánky mají pod kontrolou, žádné vážné problémy nejsou

Stánky se zmrzlinami kontroluje zejména krajská hygiena. Česká obchodní inspekce pouze na základě podnětu od nespokojených zákazníků.

„Krajská hygienická stanice se kontrole zmrzlin v současné době intenzivně věnuje, a zatím jsme se nesetkali s žádným závažným problémem," sdělila vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Jana Hejdová. Kromě zmrzlin se hygienici zaměřují také na ledové tříště.

Zmrzlináře může kontrolovat také Česká obchodní inspekce. Ta se za nimi však vydává pouze na základě obdrženého podnětu. „Jsme schopni zkontrolovat, zda mají prodejci uvedenou cenu, a když někdo požádá o doklad, zda mu ho vystaví. Jelikož v současné době není povinnost uvádět gramáže, tak to nemůžeme kontrolovat," vysvětlil ředitel České obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč. Letos inspekce zatím žádný podnět neobdržela.

Čím zvláštnější příchuť zmrzliny, tím více zvědavých lidí ji ochutná

Točená zmrzlina v Dobřanech U Hřiště patří na Plzeňsku k těm nejznámějším. Rodina Žďánských si ji už několik let vyrábí sama.

„Nejprve jsme používali průmyslově vyráběné směsi, ale už pět let si zmrzlinu vyrábíme sami," pochlubila se Lenka Žďánská s tím, že rodina chtěla točit vlastní zmrzlinu. „Navíc jsme dostali nabídku zúčastnit se zmrzlinářské školy, kde jsme se naučili základy, a pak už to šlo samo," popisuje zmrzlinářka. Do výroby se kromě ní zapojuje manžel a v poslední době také děti.

V nabídce mají nejen tradiční příchuti, ale třeba i papájovou, levandulovou nebo aloe vera. Kromě vlastních nápadů se rodina inspiruje na zmrzlinářských veletrzích. „Když jsme dříve vyměnili třeba vanilkovou nebo čokoládovou za nějakou novinku, tak se na to lidé moc netvářili," vzpomíná Žďánská. „Ale v dnešní době si naopak myslím, že lidé neobvyklé příchuti vyhledávají. Čím divnější příchuť, tím více zvědavých lidí ji ochutná," doplnila.

U Hřiště nabízí během hlavní sezony šest druhů zmrzliny denně.