Muž stojí v řece, v levé ruce hůl a na ramenou nese malého chlapce. Dítě, kterému pomohl dostat se bezpečně na druhý břeh, nebyl obyčejný člověk, ale Ježíš Kristus, s nímž se toužil setkat. Legendu o svatém Kryštofovi výtvarně ztvárnila studentka umění Alena Hošková. Obraz už dnes ozdobí horní kapličku v Kotíkovské ulici.

„Bydlím asi dvě stě metrů odtud. I když je stavba opravená, její okolí nebylo nijak opečovávané. Nejdřív se nám povedlo, aby obvod začal kolem ní sekat trávu, nedávno přibyla i lavička. A završením naší snahy je, že kaplička bude dnes vysvěcena," radoval se člen skupiny Křížky a vetřelci, mapující drobné památky i umělecké objekty v Plzni, Aleš Hejna.

Ačkoli pátral v historických i církevních dokumentech, nepodařilo se mu zjistit, kdo byl patronem stavby. „Kaplička se nachází u cesty, přirozeně padla volba na svatého Kryštofa, ochránce všech putujících," ozřejmil.

Místo tužky a papíru použila grafický program

O výtvarné dílo připomínající světcův příběh se postarala studentka plzeňské umělecké fakulty. Při tvorbě použila oblíbenou techniku digitální malby. „Podobá se klasickému způsobu. Na místo tužky a papíru ale používám grafický program," vysvětlila Alena Hošková, jež je ve druhém ročníku na oboru nová média. Výhodou digitální malby je, že výtvor můžete kdykoliv upravit, přebarvit nebo posunout.

Jednodušší je i vytvoření kopie originálu. „Obraz se zkrátka znovu vytiskne," doplnila mladá studentka. Moderní technologii použila i při zachycení krajiny na obraze. „Fotila jsem si vodu, přírodu a další, abych docílila co nejrealističtějšího dojmu," uvedla.

Kaplička svatého Kryštofa nacházející se v Kotíkovské ulici na Lochotíně bude vysvěcena už v pátek 18. listopadu. Slavnostní události, která odstartuje v 17 hodin, se ujme františkánský kněz Dominik Valer. Projekt vznikl především díky otevřené výzvě Pěstuj prostor.