V oblasti by tak měla skončit doba septiků a žump, které zde v současnosti lidé používají pro likvidaci odpadních vod.

Stavba kanalizace, která patří do rozsáhlého projektu Doplnění vodohospodářské infrastruktury města Plzně, bude mít celkovou délku zhruba devět kilometrů. Zároveň se napojí na kanalizační sběrač v Liticích.

Se stavbou jsou spojena také omezení pro lidi, kteří žijí v blízkém okolí. „Vybudování kanalizace s sebou v tomto směru přináší asi nejvíce problémů ze všech staveb projektu. Především se jedná o uzavírky silnic a dopravní omezení. Samozřejmě se snažíme je minimalizovat,“ konstatuje Václav Apolín, ředitel plzeňského Metrostavu, který stavbu zajišťuje.

„Máme teď celkem problémy dostat se do práce. Uzavírky silnic se pořád mění. Dostat se sem MHD ještě jde, ale ti, co jezdí autem, to mají horší. Nicméně, až bude kanalizace hotová, bude to paráda. Je jí tady potřeba,“ řekla Jitka Turková z psího útulku Plzeň–Valcha.

„Kanalizace je nutná. Vítáme ji. Ale musím říct, že je to spojeno s nepříjemnostmi. Řidiči nepřizpůsobují rychlost stavu vozovky. Hrozně se tu práší,“ svěřuje se Marie Kadlecová, která bydlí v okolí . Na kanalizaci bude napojeno 535 objektů. „Přípojky vybuduje pro město Metrostav. Majitelé domů je pak odkoupí,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Rödl s tím, že město Plzeň nemůže být vlastníkem kanalizačních přípojek soukromých nemovitostí. Přípojku si tedy v konečné fázi musí zakoupit vlastník domu.

„My se ale budeme snažit to lidem co nejvíce zjednodušit. Firma Metrostav nabídne co nejnižší cenu,“ upřesňuje primátor. V současné době už zástupci firmy oslovili 100 lidí. „Někteří jsou vstřícní, další zvažují, jestli se rozhodnou pro nás nebo pro někoho jiného,“ řekl Apolín.

„Je samozřejmě na každém vlastníkovi, pro jakou společnost se rozhodne, ale podle mého názoru je lepší, když se celý proces stavby přípojek spojený s rozkopáním ulic a uzavírkami silnic odbude najednou,“ domnívá se Rödl.

Budování kanalizace, která bude stát 145 milionů korun, začalo na podzim roku 2006. Předpokládaný termín ukončení prací je v polovině příštího roku.