„Operační oddělení tu noc přijalo oznámení, že se v lokalitě Na Belánce svítí v bytě, jehož majitelé by měli být podle jejich známého na dovolené. Na místo byla vyslána hlídka městské policie a strážník obsluhující kameru zatím sledoval Klatovskou třídu a blízké okolí,“ uvedl velitel městských strážníků Luděk Hosman.

Strážník při sledování ulice spatřil na obrazovce skupinku mladistvých, kteří zmizeli v ulici U Trati. „Po chvíli se rozsvítilo v okně jednoho z bytů a strážník pojal podezření, že by v něm mohlo docházet k trestné činnosti. Proto si záběr přiblížil a sledoval, zda v bytě není zloděj,“ vysvětlil Hosman s tím, že před rokem podobným způsobem odhalil stejný strážník vloupání v té samé lokalitě.

V dobrém úmyslu však tentokrát pochybil. „Pokud jde o ochranu majetku, může strážník takto kameru využít. Je ale nutné předem odpojit připojení kamery na internet,“ říká Hosman.

Dotyčného strážníka již vedení městské policie potrestalo připomenutím pracovních povinností a finančním postihem. Protože ale doposud pracoval dobře, není podle Hosmana nutné, aby řady městské policie opustil.

„Z tohoto případu jsme se poučili a upravíme náš systém tak, aby se připojení na internet automaticky vypínalo ve chvíli, kdy bude strážník kameru ovládat manuálně,“ podotkl Hosman.

Majitele bytu, jehož soukromí bylo narušeno, si pozval na příští týden plzeňský radní pro bezpečnost Petr Rund. „Podobné zasahování do soukromí je nepřípustné. Majiteli bytu se pokusím celou záležitost vysvětlit. Budu chtít také vidět celý záznam z kamery,“ uvedl Rund s tím, že na záběr upozornil občan, který náhodou v noci brouzdal po internetu.