Kdyby se ohlédl, možná by poznal, že právě předběhl nejslavnějšího českého vězně a to téměř přesně v místech, která ho přivedla do vězení. Jiří Kajínek se totiž včera procházel v místech, kde byl 30. května 1993 zastřelen podnikatel Štefan Janda a jeho strážce Julián Pokoš a těžce zraněn Vojtěch Pokoš. Jiří Kajínek byl za tyto činy v roce 1998 odsouzen na doživotí. Letos v květnu mu prezident Miloš Zeman udělil milost. Kajínek se do Plzně vrátil kvůli natáčení dokumentárního filmu.

NOVÝ DOKUMENT BUDE O SLAVNÉM VĚZNI. O VŠEM OSTATNÍM SE MLČÍ.

„To je všechno strašně tajné. Až bude čas, lidi to uviděj. Nic víc se k tomu teď říct nedá,“ prohlásil Jiří Kajínek v momentě, kdy stál pod borskou věznicí a mířila na něj kamera.

O nic sdílnější nebyl ani režisér filmu, který uvedl, že ve smlouvě má on i ostatní členové štábu odstavec o mlčenlivosti, takže může jen prozradit, že se svými kolegy pracuje na dokumentu o Jiřím Kajínkovi – muži, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu na doživotí. Proslavil se útěkem z věznice Mírov a vždy tvrdil, že je nevinný. Letos v květnu mu dal prezident Miloš Zeman milost.

O Kajínkův příběh se už více než dvě desetiletí zajímají média, takže když letos pouštěl rýnovickou věznici, čekali na něj desítky novinářů a televizní štáby. Dokumentaristé se včera se slavným vězněm vypravili na místo, kde byl v roce 1993 zabit plzeňský podnikatel Štefan Janda i jeho osobní strážce, další strážce byl vážně zraněn. Právě za tento čin byl v roce 1998 Kajínek odsouzen.

Muž po činu strávil nějakou dobu také v borské věznici, v roce 1997, kdy byl z Bor policejním transportérem převážen do centra města k soudu, zemřely v Plzni na Klatovské třídě dvě ženy. Srazil je vůz, který Kajínka právě převážel.