Autorem dramatizace stejnojmenného Kafkova románu i režisérem inscenace je David Šiktanc, čerstvý absolvent DAMU, který má za sebou řadu zajímavých inscenací v mnoha českých divadlech. V Plzni se krom zdařilého klubového Ošklivce představil inscenací Dostojevského Hráče a třeskutou komedií Lháři.

Když Franz Kafka práci na Americe ukončil, bylo mu 31 let, Davidovi je dnes o čtyři roky méně. Čím podle něho může román napsaný právě před sto lety promlouvat k naší současnosti? „Už samotný titul, jehož původcem paradoxně není Franz Kafka, jenž vždy uváděl název Nezvěstný, ale jeho přítel Max Brod, před nás klade sugestivní otázku: Co pro nás dnes Amerika znamená? Není už zlatým snem, imperialistickým nepřítelem, ani svobodným kontinentem, jak byla vnímána v minulosti. Zůstává však vůdčí zemí západního světa, do něhož jsme vstoupili sametovou revolucí, jejíž pětadvacáté výročí si letos připomínáme a jemuž je naše inscenace věnována. Vstoupili jsme do něho – celá naše společnost – stejně nedospělí, jako hlavní hrdina románu, šestnáctiletý Karel Rossmann, a nehledali jsme v něm už svobodu, kterou jsme náhle získali, ale způsob, jak ji naplnit a prožít. Toto hledání, těžší než jsme mohli předpokládat, dosud neskončilo – a právě to se nám stalo tématem," vysvětluje David Šiktanc. Pro něj však Kafka není jen autorem bezvýchodných a temných textů: „Osobně mi velmi záleží na tom, aby publikum – díky naší inscenaci – objevilo i jiné výsostně kafkovské vlastnosti: hravost, divadelnost a grotesknost."

Po dramaturgické stránce byla inscenace svěřena Johaně Součkové, která začátkem sezony doplnila mladý tým ve vedení činohry DJKT. „Na žádném ze svých tří románů nepracoval Kafka déle než na tomto, a přesto dílo zůstalo torzem. Nedokončenost díla ale není na škodu, protože, jak říká sám Kafka, dílo vlastně nekončí," vysvětluje Johana Součková. Amerika je pro ni příběhem mladého člověka, který přes počáteční sílu a entuziasmus neodolá náporu krutosti a nespravedlnosti, jež na své cestě potkává, a svůj boj za zachování vlastní identity prohrává. „Jakoby spolu s ním prohrávala i jakási víra v člověka a samo lidství," dodává Johana Součková.

Autorem scény je Pavel Kodeda, kostýmy navrhla Tereza Beranová. Hudbu k inscenaci složil a hudebně nastudoval Filip Míšek, na její pohybové složce se výrazně podílí Jana Hanušová.

V roli mladičkého Karla Rossmanna, který se ztratí ve světě, se představí Marek Adamczyk. Dále hrají Jan Maléř, Jan Holík, Klára Krejzová, Pavel Pavlovský a další.

Eva Ichová