Do této chvíle dřevorubci porazili už 24 z nich. Proti kácení stromů protestovalo již dříve několik organizací, petici Sdružení poškozených justicí ČR (SPJ) podepsalo doúterka 181 lidí. V polovině prosince se dokonce připoutal řetězem k jednomu z porážených topolů Plzeňan Vladimír Mičkal.

Inspekce vydala zákaz na základě administrativních pochybení odboru životního prostředí magistrátu. „V rozhodnutí není dostatečně specifikováno, které stromy jsou určeny k poražení, ani není jasně uvedeno, které jsou památné,“ poznamenal vedoucí oddělení ochrany přírody ČIŽP Jiří Berkovec. A protože proces vydání nového opraveného rozhodnutí o kácení bude trvat několik měsíců, je pravděpodobné, že kácet se nebude dříve než v říjnu.

Porážet stromy je totiž možné pouze v době vegetačního klidu, a ta trvá od října do března. „Kvůli bezpečnosti by bylo nejlepší stromy pokácet rychle, ale respektuji rozhodnutí inspekce,“ uvedl šéf odboru magistrátu Miroslav Vecka. Karel Hronek ze SPJ je s rozhodnutím pozastavit kácení spokojen. „Budeme bojovat, aby památné stromy v Kilometrovce zůstaly,“ říká Hronek.

Plzeňský magistrát chtěl nechat porazit staré stromy v aleji, která je oblíbeným výletním místem, na základě studie, kterou si nechal vypracovat již na podzim 2006. Podle ní jsou označené stromy z celkového počtu 237 dřevin v aleji přestárlé a navíc je napadly dřevokazné houby. Právě z těchto důvodů mohou být pro výletníky podle posudku nebezpečné. Inspekce se zabývala plzeňskou Kilometrovkou na základě dvou podnětů.