Juniorfest 2013
Festival se od 9. do 13. listopadu koná v Horšovském Týně, Dobřanech a Plzni. Letos poprvé je také soutěžní – celkem dvanáct filmů v kategoriích 5 – 10 let a 11 – 13 let bude hodnotit mezinárodní odborná porota.

Juniorfest nabídne filmy i atraktivní doprovodný program. Obyvatelé Dobřan si jeho menu mohou užít 
od 10. do 13. listopadu. Na filmovém plátně v Káčku ožijí dobrodružství Bolka a Lolka, Rošťáka Bennyho nebo večerníčky Jiřího P. Mišky. „Za speciální vstupné nabídneme také animovaný americký snímek Turbo," říká ředitel festivalu Michal Šašek.

O zahájení festivalu, jež začne v 17 hodin, se tuto neděli postará loupežnická banda z lesů v okolí Dobřan. Na závěr slavnostního ceremoniálu uvidí diváci v předpremiéře novou českou pohádku Sněžný drak. V pondělí pak bude Káčko od 14 hodin patřit zkušenými lektory vedenému workshopu Jak se dělá animovaný film.

A večer dorazí host. „Na besedu do Káčka přijede náš známý herec Viktor Preiss, který se příliš podobných akcí nezúčastňuje," dodává ředitel Šašek.

Beseda spojená s autogramiádou začne v 18 hodin.

Den nato, v úterý 12. listopadu, bude prostor před Káčkem mezi 11. a 16. hodinou patřit plzeňské Techmanii. Přiveze tam venkovní zábavně vzdělávací programy Zábavná chemie a Plave nebo se potopí. Ve středu pak před Káčko dorazí Bobík Road show a tím dobřanská část letošního Juniorfestu skončí.

Podle ředitele se festival v Dobřanech může uskutečnit díky větší podpoře města. „Juniorfest dostal devadesát tisíc korun, čehož si nesmírně vážíme," uvedl.

„Jsem velmi rád, že se po několika letech vrací Juniorfest do Dobřan, a to se vším všudy včetně slavnostního zahájení," tvrdí starosta Dobřan Marek Sýkora. „Myslím si, že to není jen další obohacení kultury pro naše občany a především děti v roce oslav 770 narozenin města, ale začátek dlouhodobého trendu, tedy plnohodnotného zakotvení festivalu v Dobřanech," říká Sýkora.