Hodinovou návštěvu Nýřan začal prohlídkou policejní služebny, kde ho přivítal starosta Jiří Davídek. „Být zvolen starostou sedmkrát je úctyhodný výkon, musím vám poblahopřát," chválil Miloš Zeman starostu.

O půl hodiny později se přesunul do zaplněného kulturního domu. Ještě než se dostalo na dotazy z publika, uštědřil šťouchanec expremiérovi Jiřímu Paroubkovi. „Výraz obyčejný občan používají papaláši, kteří si nechávají šít saka ve Francii, boty mají z Itálie a říkají ´kdo z vás to má´," rýpl si prezident.

Přítomné zajímal názor prezidenta na pobyt zahraničních vojsk na území ČR, proplácení nemocenské v prvních třech dnech marodění nebo zaměstnávání absolventů. „Prezident na mě udělal dobrý dojem. Pochybuji ale, že všechno, co řekl, bude realizováno," uvedla paní Jiřina, jedna z fanynek Zemana.

Také v Kralovicích se setkání s představiteli města i jeho obyvateli neslo ve znamení uvolněné atmosféry. Úspěch hned na úvod sklidilo to, čemu se Zeman při návštěvě Plzně bránil – kritika kašen na náměstí republiky. Prezident je porovnal s novým kralovickým koupalištěm. „Koupaliště přinese radost lidem a nebude to nesmyslná stavba jako fontány na plzeňském náměstí," pronesl a omluvně, ale s úsměvem se podíval na hejtmana Šlajse.

Obyvatelé Kralovic udělali hlavě státu radost hned při jeho příjezdu. Přichystali si transparent, za jehož text jim Miloš Zeman poděkoval: „Text zněl: 'Jsme normální, bez stupidních karet, vítejte.'"

Od dívek v krojích dostal prezident ještě před radnicí k ochutnání škvarkovou placku, kterou uznale pochválil, od starosty Rudolfa Salfického pak černou hůl se zlatou hlavicí, kterou starosta odšrouboval. Lidé v zaplněném sále hádali, co se uvnitř hlavice skrývá. „Štamprle," ozvalo se. V hůlce byl však doutník. „Zatím je tam doutník," řekl prezident na rozloučenou.

Při dekorování praporu čestnou stuhou si v Nýřanech i Kralovicích znovu rýpl do Domažlic, které prapor nemají. „Jste lepší než Domažlice!" vzkazoval s úsměvem.