Na cestách jsou plzeňští rodáci už pět měsíců. Jejich expedice se inspirovala cestovateli Miroslavem Zikmundem a Jiřím Hanzelkou, kteří v letech 1959-1964 projeli např. Blízký východ, Indii, Nepál či Japonsko. Právě v zemi vycházejícího slunce se dvojice nyní nachází.

„Za sebou máme už 147 dní cesty. Ze sta plánovaných fotografií jich máme už 85, takže zatím vše běží podle plánu,“ uvádí cestovatelé, se kterými se včera spojila plzeňská radnice on-line na velvyslanectví České republiky v Tokiu.

„Pro Plzeň je projekt Zikmund 100 prestižní záležitostí nejen tím, že je jediným svého druhu v České republice, ale především nás zaujal v souvislosti s osobností Miroslava Zikmunda, plzeňského rodáka, čestného občana našeho města a výjimečného člověka,“ uvedl k projektu první náměstek primátora Martin Baxa, který se včerejší on-line debaty účastnil.

Putování by měla dvojice zakončit na podzim. „Před námi je ještě návštěva několika zemí Středního východu. Do Plzně bychom se měli vrátit na konci listopadu. Poté začneme plánovat retrospektivní výstavu, která začne 14. února příštího roku v Papírně a věnovaná bude stému výročí narození pana Zikmunda,“ popsal Vaňourek.

Dny vědy a techniky v Plzni
ZČU opět organizuje Dny vědy a techniky