Job centrum, zřízené od ledna pod Diecézní charitou Plzeň, nabízí poradenství především při hledání práce. Zájemcům zprostředkuje zaměstnání nebo je naučí, jak si napsat vlastní životopis či připravit se na osobní pohovor.

Ačkoli Job centrum, nacházející se v Cukrovarské ulici 16, funguje teprve šest týdnů, už poradnu vyhledalo třináct klientů. „Přišla za námi matka s osmnáctiletou dcerou. Obě bydlí na ubytovně a potřebovaly pomoct najít práci. Žena si teď hledá brigádu. Dceři jsme doporučili, aby si dodělala vzdělání, a také jsme jí domluvili možnost přivýdělku v jídelně," uvedla vedoucí zařízení Jaroslava Medunová.

O nové službě se jedinci dozvídají z jednotlivých městských částí nebo díky Úřadu práce Plzeň, s nimiž se charita na fungování Job centra podílí. Kromě Medunové bude klientům k dispozici ještě právník. „Bude-li potřeba, nabídneme příchozím i další pomoc, kterou jako charita zajišťujeme, například ubytování," uvedl ředitel plzeňského zařízení Jiří Lodr. Vyjma uvedeného se Medunová snaží zajistit síť podniků, které by lidi bez práce nebo střechy nad hlavou zaměstnaly: „Už jsem poptávala některé jídelny i vývařovny v Plzni. Nicméně firmy budeme oslovovat také podle klientů, kteří k nám přijdou."

Podobný projekt se osvědčil už v Chebu. „Během roku a půl využilo tuto možnost devadesát lidí, z toho třicet stále pracuje. To považujeme za opravdový úspěch," dodal Lodr. Službu v západočeské metropoli finančně zajistilo město, uvolnilo na ni šest set tisíc korun. „S podporou počítáme také pro další roky. Bylo by nelogické něco dobrého rozjet a pak to ukončit," řekla vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu Alena Hynková.