„Klientům, kteří jsou sociálně ohroženi, pomáháme vyhledat vhodné inzeráty, sepíšeme s nimi životopis a také společně založíme e-mailovou schránku, aby mohli komunikovat s případnými zaměstnavateli," vyjmenovala vedoucí zařízení Jaroslava Medunová. Příchozí se rovněž v Job centru učí potřebné základy práce s počítačem. „Motivujeme je, aby se znovu evidovali na Úřad práce, nebo je nasměřujeme k nějaké rekvalifikaci," doplnila Medunová. V případě potřeby zaměstnanci Job centra poskytují klientům také další pomoc fungující pod Diecézní charitou Plzeň, například formou ubytování.

Součástí programu nového projektu je i vytvoření sítě podniků, jež by s Job centrem spolupracovaly. „Podařilo se nám kontaktovat některé podniky, které spolupráci přislíbily. Jde třeba o výrobní závody," uzavřela Medunová.

Největší zájem o službu zatím projevili cizinci z Evropské unie, a to zpravidla ze Slovenska a Bulharska a dále dlouhodobě nezaměstnaní, kteří jsou bez práce více než pět let. Početnou skupinu tvoří lidé starší padesáti let. Podíl mužů a žen, kteří se na Job centrum obracejí, je stejný.

Službu v krajské metropoli finančně zajistilo město, uvolnilo na ni 600 tisíc korun.

„S podporou počítáme i pro další roky. Bylo by nelogické něco dobrého rozjet a pak to ukončit," řekla na začátku projektu vedoucí odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu Alena Hynková.

Job centrum- zařízení navštívilo 52 klientů 
z toho 13 je cizinců z Evropské unie, 12 klientů bez domova, 9 invalidních důchodců, 1 cizinec z třetí země a 16 ostatních (dlouhodobě) nezaměstnaných (někteří klienti lze zařadit do několika kategorií zároveň)
- zařízení se nachází se v Cukrovarské ulici v Plzni, zájemci sem mohou zavítat v pondělí a ve středu od 8 do 15 hod.