Ne osm, o nichž se původně mluvilo, ale jen tři autobusy budou zřejmě stačit na převoz školáků z Doubravky na Slovany. Strávníky budou totiž vozit vysokokapacitní autobusy, kam se vejde až 150 dětí. Školáci musí jezdit z 28. základní školy na elektroprůmyslovku kvůli rekonstrukci jídelny, komplikace potrvají od září do konce listopadu.

„Strávníků máme zatím nahlášeno kolem tří set, autobusy už jsou nasmlouvané," potvrdila včera ředitelka 28. ZŠ v Rodinné ulici v Plzni Pavla Jedličková.

V tuhle chvíli jdou podle jejích slov práce na rekonstrukci podle plánu, a třebaže firma škole vyšla vstříc a ještě v červnu je tam nechala vařit, zpoždění prý zatím nehrozí. Do konce listopadu má být půlroční oprava hotova. Jídelna se rekonstruuje kvůli plísním, zatékající střeše, netěsnícím oknům a nevyhovujícímu obvodovému plášti. V boletických panelech, jež byly na stavbu budovy před 43 lety použity, se vyskytuje nebezpečný azbest, který je nutné zlikvidovat.

Objekt bude kompletně nově zateplen, upravuje se i ústřední vytápění, měření a regulace, vzduchotechnika a elektroinstalace. Rozsáhlé opravy vyjdou na 19,6 milionu korun a hradí je zřizovatel, tedy město Plzeň. Městští radní zároveň odsouhlasili navýšení provozního příspěvku pro školu o 440 tisíc korun.

„Peníze jsou určeny právě na zajištění náhradního stravování v době rekonstrukce. Náklady zahrnují nejen dopravu strávníků, ale také pronájem kuchyně a jídelny," vysvětluje náměstkyně primátora pro školství Eva Herinková (ČSSD).

Základní škola začátkem roku oslovila několik škol, nakonec se na náhradním stravování dohodla s Vyšší odbornou školou a střední průmyslovou školou elektrotechnickou v Plzni. Zdejší jídelna je velká, takže tu vedle sebe mohou fungovat dvě party kuchařek. „Za každý uvařený oběd platíme 10,50 Kč, dětem se ale cena obědů nezvýší. Rozdíl jde z našich provozních výdajů," vysvětluje ředitelka Jedličková.

Autobusy budou děti odvážet mezi jednou až půl druhou hodinou odpoledne, kvůli větší časové náročnosti se musí upravit začátky odpoledního vyučování. V rekonstruované jídelně sídlí i družina, ta bude fungovat i po prázdninách, jen bude v náhradních školních prostorách.