Například parkoviště u nákupních center v Klatovech a v Sušici celý víkend zela prázdnotou. „Něco takového nepamatuji. Lidi bláznili každou sváteční neděli, proto jsme vždycky nakupovali s předstihem, abychom se shonu vyhnuli," komentuje situaci Věra Hodanová ze Sušice.

To plzeňský hypermarket Tesco na Rokycanské třídě si na nezájem lidí nemohl stěžovat. Většina kupujících však byla vůči lákadlům v podobě slev na hračky, oděvy či kosmetické balíčky imunní a ve vozících se hromadily hlavně potraviny, především ty v akční nabídce. Zájem byl i o balicí papíry a dekorace. Též ve slevě. „Lidí je dost. Složení nákupů ale blížící se Vánoce příliš nepřipomíná," uvedla jedna z pokladních, která si nepřála být jmenována.

Spontánní a bezmyšlenkové nakupování vystřídala rozvaha. Než lidé dají peníze z ruky, více o daném výdaji přemýšlejí. To potvrzují i někteří prodejci na vánočních trzích. „Lidé se teď spíše chodí dívat a vybírají. Vzhledem k uspěchané době ale očekáváme, že zákazníků s blížícími se Vánoci ještě přibude," uvedla stánkařka prodávající v Karlových Varech ručně řezané dřevěné výrobky.

Její slova potvrzuje. Martina Sovová z Chebu. „Těším se, až si zajdu na trhy, ale plánuji to až před Vánoci. Upřímně, těsně před výplatou by mi to ani nepřipadalo rozumné," říká žena.

Právě nadcházející víkend by měl být podle Pavlíny Klemerové, která o víkendu prodávala svíce na trzích na statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku, nejvýnosnější. Už teď jsou s tržbami spokojení v hračkářství sídlícím na Masarykově náměstí v Rokycanech. „Nezaznamenali jsme, že by lidé více šetřili. Je to hodně dané cenami, které máme oproti jiným obchodům ve městě nižší," uvedla prodávající Miroslava Hnětkovská.

Zdražení potravin

Ceny potravin v Plzeňském kraji
(listopad 2011/ listopad 2012)
Hovězí maso zadní bez kosti 1 kg • 186,14 Kč/210,62 Kč
Vepřová pečeně s kostí 1 kg    
• 107,15 Kč/114,61 Kč
Vejce slepičí čerstvá 10 ks    
• 24,47 Kč/34,94 Kč
Konzumní brambory 1 kg    
• 9,16 Kč/11,26 Kč
Pomeranče    • 25,08 Kč/28,74 Kč Banány žluté • 24,69Kč/28,13 Kč
Zdroj: ČSÚ