Drsnosrstým jezevčíkům se Miroslav Blecha věnuje už čtyřicet let, jen prý kvůli větší skladnosti přesedlal na menší velikost. Jeden z jeho svěřenců získal včera ocenění nejlepší jedinec rasy na Speciální výstavě jezevčíků, která se konala v Holýšově.

Juniorský šampion Hugo, jehož otec je až sz slunné Itálie, zvládá výstavy s ledovým klidem. „Hugo má zlatou povahu po své matce, má moc rád lidi a občas mám až strach, že mi ho někdo odnese,“ svěřil se chovatel, který má doma v Kralovicích kromě dvouletého Huga ještě šest dalších jezevčíků a také dva větší psy – belgické ovčáky malinoise.

O pověstné tvrdohlavosti a nevypočitatelnosti jezevčíků ví Miroslav Blecha své: „Podle mě to nezáleží na rase. Když je pes blbec, tak je blbec, záleží na jeho povaze.“ Jezevčíci jsou podle něj psi, kteří umí samostatně myslet.

Přesně to se prý projevilo i u Hugovy matky, která během krátké nepřítomnosti páníčků sežrala téměř pětikilovou slepici. „Vypadala jako kopací míč, ta slepice totiž vážila tolik co ona a zbyla z ní jen jedna noha,“ vypráví chovatel, podle něhož je žravost jednou z typických vlastností jezevčíků.

´Salámoví psi´, jak se této rase také říká, patří dlouhodobě mezi populární plemena. Svědčí o tom i nabitý sál v holýšovském kulturním domě, kde se výstava konala po šesté a pokaždé s účastí zahraničního rozhodčího. „Letos pozvání přijal německý odborník Sieghart Muthsam. Alespoň mají čeští vystavovatelé možnost zjistit, jak budou jejich psi posouzeni v zahraničí,“ pochvaluje si ředitel výstavy Tomáš Říha.