„Minulý týden jsme zde měli poslední akci, začneme zase až v dubnu,“ říká majitel westernového městečka Halter Valley u Dnešic Milan Pata. Přes zimu připravuje hlavně program na další sezonu. Zájem lidí o koně rok od roku roste. Zbohatnout se na nich ale nedá. „Zatím vše dotuji ze své kapsy, mým snem je, aby bylo město jednou soběstačné, to znamená, že si vydělá alespoň na náklady,“ dodává Pata.

Na tom se s majiteli ostatních stájí shoduje. „Musíte být nadšenec, protože o penězích to není. Agroturistiku provozujeme osm let, zájem o ni sice stoupl, ale poslední tři roky se drží na stejné úrovni,“ uvádí majitelka statku v Úhercích Martina Vozková. Polovinu jejích klientů tvoří děti.

V zimě funguje i stáj Agris v Pláních. „Záleží samozřejmě na počasí, když bude náledí, tak se jezdit nedá,“ vysvětluje majitelka stáje Irena Eretová. To tvrdí i pracovnice statku Býkov. „V zimě se chodí lidé, hlavně děti na zvířata spíš dívat a krmit je. Máme tu i kozy kamerunské.“

Turistika s sebou však přináší i problémy. „Ty souvisí s českou povahou, co není přišroubované, to lidi ukradnou. Ani s dodržováním zákazů si nikdo hlavu nedělá,“ vypočítává Pata hříchy návštěvníků, kteří nejčastěji porušují zákaz hlazení a krmení bizonů.