Jsou nevábné a výrazně prodělečné. Městské veřejné záchodky skomírají. Agónii některých z nich ukončil třetí plzeňský obvod a ruší je. To je případ třeba toalet v Zadních Skvrňanech u nákupního centra. „Spočetli jsme, že jedno spláchnutí vyjde přibližně na 300 korun, což je neúnosné. Toalety tu zrušíme ke konci roku,“ prohlásil starosta trojky Radislav Neubauer (ČSSD).

Do provozu veřejných záchodků obvod podle něj investuje více než milion korun ročně. „Do údržby, na topení, sanace, vodu, papír, obsluhu,“ vypočítává Neubauer.

Pětikoruna za použití WC od kolemjdoucích je minimum, najdou se i experti, co vytáhnou tisícovku a chtějí rozměnit.

Podobně jsou na tom ostatní toalety. Zařízení poblíž Pekla skoro pod Pattonovým mostem už obvod zrušil a vyvěsil jeho pronájem. „Mohlo by to být místo, které by spravovala jedna z charitativních organizací,“ uvedl místostarosta trojky Radoslav Škarda (TOP 09). Na vlastní náklady by tu zřídila pomoc pro bezdomovce ve smyslu možnosti hygienické očisty a výměny oblečení.

Trojka namísto dalšího koumání, co s místními záchodky, rozjela kampaň používání toalet ve fungujících hospodách a restauracích. Restauratérům, kteří kývli na to, že lidé mohou použít její WC, aniž by si něco dali, nabídla padesátiprocentní slevu za pronájem prostranství pro předzahrádku. „Funguje to, z 86 předzahrádek v obvodě využilo nabídku 37 provozoven. Dostaly nálepku na dveře WC zdarma a snad je pro ně určitou reklamou i v brožuře pro turisty,“ dodal Neubauer.

A jak to funguje v praxi? Vyloženě vás vyhodit si nedovolí nikde, ale že by se na návštěvníka WC bez konzumace tvářili nadšeně, to určitě ne. Třeba v Potrefené huse v Martinské ulici vás vítá sympatický číšník hned u vchodu, když ale zjistí, že jdete jen na toaletu, je po legraci. Hlesne aha a od té chvíle vás ignoruje.

V restauraci 12 v Kopeckého sadech a v restaurantu zdravé výživy Slunečnice v Jungmannově ulici projdete na WC bez toho, že by si vás někdo všímal. V Nevinném baru ve Smetanových sadech nás nepustili přes otevřené vchodové dveře s tím, že otevírají až za chvíli. A v Retro cofee&music v Prešovské ulici servírka sice nic nenamítala, ale její pohled při odchodu by slabší povahy donutil dát si u baru aspoň sodovku.

Miroslav Valina
Plzeň očima Miroslava Valiny